subota, 19. ožujka 2016.

TORTA OD SIRA S VIŠNJAMA & JAGODAMA


Sastojci

  • PODLOGA
  • 30 dag mljevenih Mc’vities keksi,( u zamjenu tiber keksi)
  • 12 dag maslaca + malo mlijeka rastopiti
  • 1/4 žličice vanilla bean paste ili 1/2 vanilin šečera

  • KREMA I
  • 70 dag sira Veronika ili posni sir Dukat ( u zamjenu 20 dag mascarponea ako se ima)
  • jaja
  • žlice šečera u prahu
  • sok od limuna
  • višnje iz kompota ili smrznute ili šumsko voće
  • ili svježe jagode maline, šumsko voće

  • krema II
  • mileram ili 4 vrhnja gusta s što više masnoće
  • žlice šečera u prahu
  • 1/4 žličice vanilla bean paste ili
  • 1,5 vanilin šečera
  • Priprema

    1. 1.
      U potrazi za receptom sam već skoro dvije godine, sin (koji inaće baš ne voli kolače) je probao tortu u slastičarni Torte i to i koji god sam recept probala..komentar je bio slično 80% 90% ali nešto fali. Koristila sam sve moguće od philadelphia sira specijalne kekse ali to nije bilo to. Kad sam od gore navedenih sastojaka napravila ovu tortu po donešenom receptu zadovojstvo je bilo tu.
    2. 2.
      Kekse  petit beure  ili tamne grancle integralne  još su finiji) samljeti u multipraktiku. Oblik torte promjera 26cm namazati masnoćom posuti mrvicama i obložiti masni papir za pečenje dole krug napraviti i stranice od papira narediti tako da obložimo i stranice i sa maslacom malo pričvrstiti.
      Samljevene kekse izmješati s maslacom rastopljenim u malo mlijeka izmrviti s prstima i utisnuti u kalup.Poravnati prstima i stavi peći cca 5-8 min.  
      Temperaturu smanjiti na 170-180°C. i na tople kekse stavi kremu.
    3. 3.
      I KREMA Posebno izmješati žutanjke, šečer, limunov sok i sir u glatku smjesu i dodati snjeg od bjelanjaka.   Ako se ima  može se u zamjenu dodati 20-tak dag mascarponea pa onda 1/2 kg sira..Može i  bez voća  kao ovdje na slici  i sa  ovaj put sam dodala ocjeđene višnje iz kompota ali su fine i svježe ili još bolje maline te napraviti zaljev od šake malina i šečera u prahu za preliti kriške torti. Peci još 20-25 minuta. Pokrijem alu folijom.
    4. 4.
      *II krema*Za gornji sloj uzmi mileram ili najgušće kiselo vrhnje (mileram) i umješaj lagano 3 žlice šečera u prahu i 1/4 žličice vanilla bean paste ili ako se nema 1, 5 vanilin šečera. Stavi na I sloj i peci još 5 -10 minuta u toploj pečnici ali je ugasi.
      Gotovu tortu stavi u hladnjak da se stisne (najbolje preko noći) jer je krema mekana ona se u toku hlađenja stisne. Ukrasite po želji.
    5. izvor:http://www.coolinarika.com/
.

Nema komentara:

Objavi komentar