Bezbjednost poslastica i kremova sa jajima postiže se obaveznom termičkom obradom. Jedna od najčešćih namirnica koja uzrokuje pojavu salmonele su torte i kolači u kojima se koriste nekuhana jaja.
Sastojci
– 2 jajeta
– 200 g šećera
– 80 g čokolade
– 80 g margarina
– 130 g mlevenog keksa
– 35 g mlevenih oraha
– 50 g čokolade
– 1 kašika ulja
– 200 g šećera
– 80 g čokolade
– 80 g margarina
– 130 g mlevenog keksa
– 35 g mlevenih oraha
– 50 g čokolade
– 1 kašika ulja
Priprema
Kuhati jaja i šećer, a kada provrije dodati margarin i istopiti. Skinuti sa vatre i dodati keks, mljevene orahe i čokoladu. Sve sjediniti i izliti u nauljen kalup. Ohlađeno isjeći na kocke i preliti čokoladom. Ukrasiti polovinama oraha.
Najbolje je izabrati orahe u ljusci koji se čine zdravi, teški za svoju veličinu, neoštećeni i jednako obojeni. Promjena boje uglavnom ukazuje na plesnivost jezgra, te takvi plodovi nisu bezbjedni za ishranu.
Izvor: kuhinjica.rs
Nema komentara:
Objavi komentar