utorak, 22. ožujka 2016.
Zalivene kokos kiflice
Sastojci
– 3 jaja
– 1 šolja ulja
– 1 šolja mlijeka
– 1 žlica šećera
– 1 vrećica suhog kvasca
– 1 vrećica praška za pecivo
– 4 šolje brašna(možda će vam trebati malo više ili manje)
– 10 dag kokosa
– 2 žlice kakao
Za zaljev
– 1/2 kg šećera
– 6 dcl vode
Priprema
U mlako mlijeko staviti kvasac i žlicu šećera. Jaja umutiti, postepeno dodavati naizmjenično ulje i brašno, prethodno pomješano s praškom za pecivo, te uzašli kvasac umjesiti u glatko tijesto (dodavati brašna dok se tijesto prestane lijepiti za ruke, ali ne smije biti prečvsto) i ostaviti da nadolzi oko 1/2 sata.
Tijesto podjeliti na dva djela. U jedan dio dodati kokos, a u drugi kakao.
Ponovo ostaviti da nadolazi 20-tak min.
Svaki dio podjeliti na 6 djelova.razvaljati u krug crni dio, pa preklopiti sa razvaljanim bijelim krugom. Svaki krug rezati na 8 djelova-kiflica.
Peći oko 20 min.na 180 stupnjeva.
Ranije napraviti zaljev od šećera i vode, u mom receptu stoji 1 kg šećera i 1 l vode, ali to je za moj ukus previše pa sam smanjila količinu, a vi prema ukusu.
Zalivene kiflice vratiti na par minuta u pećnicu da upiju zaljev.
Posluživanje
Po želji tople kiflice možete uvaljati u kokos.Od ovog tijesta možete praviti i druge oblike po želji, pustite mašti na volju!
1 šolja = 200 ml
Izvor: coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar