utorak, 22. ožujka 2016.

Cappuccino torta


Cappuccino torta/slika/50308/
.
Torte su kraljice kolaca, posebna poslastica koja se uvijek mora naci na praznicnoj trpezi. Bez obzira na to da li su izradjene od voca, cokolade ili egzoticnih sastojaka, omiljena su poslastica svih slatkoljubaca… Cappuccino torta je idealna i za nastupajuce Uskrsnje praznike


Sastojci

  
  • kora
  • jaja
  • 150 gr secera
  • 110 gr brasna
  • 75 gr gustina
  • 1 ipo kasicica praska za pecivo ( jedna kesica )

  • nadjev
  • 6-8 kasika cappuccino praska-instant( ja sam stavila 6 kesica cappuccina )
  • 1 l slatkog vrhnja
  • 2 kesice kremfiksa
  • 2 kesice vanilin-secera
  • 6 kasika likera od jaja
  • 40 gr secera

  • ukrasavanje
  • 1 kesica cokoladnih ukrasa
  • Priprema

    1. 1.
      Razdjelite jaja.
    2. 2.
      Umutite bjelance u cvrst snijeg sa 4 kasike hladne vode.
    3. 3.
      Secer dodavajte u mlazu.
    4. 4.
      Umjesajte jedno po jedno zumance.
    5. 5.
      Izmjesajte brasno, gustin i prasak
    6. 6.
      pa prosijte po masi od jaja.
    7. 7.
      Na dno kalupa stavite pak-papir , sipajte biskvitnu masu
    8. 8.
      i pecite 20 min u predhodno zagrijanoj pecnici na 175 stepeni C
    9. 9.
      Cappuccino prasak istopite u 6 kasika vruce vode
    10. 10.
      i ostavite da se hadi.
    11. 11.
      Cvrsto umutite 5 dcl slatkog vrhnja ,
    12. 12.
      dodajte kesicu kremfiksa i vanilin-secera
    13. 13.
      pa sipajte liker
    14. 14.
      Cvrsto umutite 5 dcl slatkog vrhnja,
    15. 15.
      dodajte kesicu kremfiksa i vanilin-secera i cappuccino.
    16. 16.
      Biskvit presjecite tako da dobijete tri kore
    17. 17.
      Napunite vrecicu ili kao ja spric za tulumbe, slagom
    18. 18.
      i naizmjenicno sipajte u krug
    19. 19.
      slag s likerom i slag s cappuccinom.
    20. 20.
      Tako uradite na obadvije kore
    21. 21.
      i poklopite tortu trecom korom.
    22. 22.
      S preostalim slagom i cokoladnim ukrasima
    23. 23.
      uljepsajte tortu.

    Posluživanje

    Ovaj put sam u tortu stavila umjesto likera od jaja pina-colada liker. To ne umanjuje kvalitet. Stavite liker koji zelite.
    Ja sam svaku koru malo poprskala sa rastvorom cappucina i vode, a za to vam je dovoljna jedna kesica cappuccina.
    Mozete koristiti za pecenje kalup koji zelite a ja sam ovaj put koristila kalup promjera 26 cm.
    Od pecenog biskvita ne morate sjeci tri kore—-sasvim je u redu da napravite i dvije. Ali vi odaberite, naravno.
    KORISNO :
    U vrhnju ce biti manje kalorija ako na 5 dcl dodate
    jedno bjelance, ali umutite ga u cvrst snijeg.
  • izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar