/
Sastojci
Sastojci za koru:
8 jaja
150 g secera
2 vanili secera
260 g sitno narezanih oraha
150 g sitno narezane mlijecne cokolade
50 g otopljene cokolade
1/2 vrecice praska za pecivo
3 zlice prezle
Sastojci za kremu:
500 ml mlijeka
2 slag kreme od cokolade
100 g otopljene cokolade
450 g jagoda
300 g visanja
Za ukras:
2 slag kreme od vanilije
500 ml mlijeka
marcipan
jestive boje
Priprema
1.
Odvojite zumanjke od bjelanaca. Zumanjke umutite sa jednim dijelom secera i vanilin secerom sve dok ne dobijte jako cvrstu blijedo-zutu kremu.U kremu stavite narezane orahe, narezanu i otopljenu cokoladu.
2.
U posebnoj posudi izmijesajte prasak za pecivo sa prezlom.Stavite i njih u kremu, lagano mijesajuci.
3.
Bijelanca istucite u cvrst snijeg, postepeno dodavajuci preostali secer.Snijeg lagano umijesajte u kremu.
4.
Kremu stavite u podmazan kalup promjera 20 cm i pecite u prethodnoj zagrijanoj pecnici 50 min na 180 stepeni C.
5.
Umutite slag kremu i u nju stavite otopljenu cokoladu.
6.
Ohladjeni biskvit presijecite 3 jednake kore.
7.
Koru stavite na desertni tanjur i na nju namazite dio kreme pa na kremu stavite na polovinu narezane jagode. Stavite ostatak kreme i poklopite drugom korom.
8.
Na 2.koru ponovite isti postupak, dio kreme, stavite jagode i visnje i ostatak kreme.
9.
Od 3. lista kore isijecite 2 jednaka kruga. (dvije male kore) Ponovo kora, dio kreme, visnje i ostatak kreme. Stavite drugi mali “krug”, koru.
10.
Cijelu tortu ukrasite slagom. Od marcipana mozete izraditi ukrase koje zelite. Pravite zvijezde, mozete koristit kalup za kolacice a ako nemate kalup jednostavno napravite sablon od kartona i po njemu kruzite zvijezde.
Vrh torte izbliza
Posluživanje
Ako vam je ovo prevelika torta, mozete raditi i pola mjere sa 4 jaja, 70 g secera… U tom slucaju ce te na jednu koru staviti dio kreme,jagode, ostatak kreme i poklopiti drugom korom. Pazite samo da ne stavite puno praska za pecivo.
izvor:http://www.coolinarika.com/
/slika/10257/
Nema komentara:
Objavi komentar