Kada god ste u prilici, za pripremu poslastica birajte neslani krem sir sa što manjim procentom mliječne masti i od provjerenih proizvođača, naročito ako ga ne obrađujete termički
Sastojci
Kora
– 250 g mljevenog keksa
– 150 g šećera
– 100 g margarina
Fil
– 400 ml vode
– 20 g gustina
– 4 šlaga
– 100 g šećera
– sok jednog limuna
– 300 g posnog krem sira
Preliv
– 800 g višanja
– 500 ml bistrog soka od višanja
– 50 g gustina
– vanil šećer
Kora
– 250 g mljevenog keksa
– 150 g šećera
– 100 g margarina
Fil
– 400 ml vode
– 20 g gustina
– 4 šlaga
– 100 g šećera
– sok jednog limuna
– 300 g posnog krem sira
Preliv
– 800 g višanja
– 500 ml bistrog soka od višanja
– 50 g gustina
– vanil šećer
Priprema
Izmješati mljeveni keks i šećer sa otopljenim margarinom, pa staviti masu u kalup za torte. U vodi skuhati gustin i ostaviti da se ohladi. Umutiti šlag i izmješati sa sirom, šećerom i sokom od limuna. Sve pomješati sa gustinom i staviti preko keksa. Višnje kuhati u soku, dodati vanil šećer i razmućeni gustin, te ukuhati. Skuhane višnje prohladiti i preliti preko fila. Ostaviti tortu da se ohladi, izvaditi je iz kalupa i servirati.
Višnje sadrže biljni pigment antocijan i vitamin C koji su moćni antioksidanti, značajni u prevenciji srčanih oboljenja i tumora. Imaju visok procenat vode i ugljenih hidrata (glukoze), bogat su izvor kalijuma. Zbog sadržaja vinske, jabučne i limunske kiseline, kao i vode, djeluju osvježavajuće na organizam.
Izvor: kuhinjica.rs
Nema komentara:
Objavi komentar