Negde mu je ime karmelitas, negde karAmelitas, ali kako god se zvao izgleda mi totalno neodoljivo! Čokolada, karamel i krckavo testo… ovaj kolač je definitivno moj favorit!
Sastojci
– 170 gr putera
– 170 gr brašna
– 140 gr braon šećera
– 90 gr ovsenih pahuljica
– 1 kašičica praška za pecivo
– 1 kašičica vanila ekstrakta
– prstohvat soli
– 120 gr slatke pavlake (mlečne)
– 200 gr mekanih karamela (30-32 komada)
– 1/2 kašičice soli (ne mora)
– 180 gr tamne čokolade (ili čokoladne kapljice tzv. chips)
– 170 gr putera
– 170 gr brašna
– 140 gr braon šećera
– 90 gr ovsenih pahuljica
– 1 kašičica praška za pecivo
– 1 kašičica vanila ekstrakta
– prstohvat soli
– 120 gr slatke pavlake (mlečne)
– 200 gr mekanih karamela (30-32 komada)
– 1/2 kašičice soli (ne mora)
– 180 gr tamne čokolade (ili čokoladne kapljice tzv. chips)
Priprema
Prvo napraviti karamel: zagrejati slatku pavlaku, dodati karamele (i po želji so) i mešati masu na tihoj vatri dok se sasvim ne rastopi i ujednači. Ovo se može uraditi i u mikrotalasnoj rerni, a na svakih 60 sekundi promešati sadržaj.
Rastopiti puter, pa dodati brašno, prašak za pecivo, šećer i ovsene pahuljice. Umesiti testo i podeliti ga na dva dela.
Pleh 20x20cm (moj je 24x17cm) obložiti papirom za pečenje, a stranice dobro namazati puterom (ili ceo obložiti većim komadom papira). Rasporediti polovinu testa i poravnati ga. Peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180°- 200°C.
Čokoladu usitniti, posuti preko pečenog testa i pažljivo sve preliti karamel kremom. Drugu polovinu testa izmrviti i posuti odozgo po karamel kremi. Peći još 15-20 minuta da kolač dobije zlatno braon boju.
Ohladiti nekoliko sati na sobnoj temperaturi, pa seći na kocke i služiti.
I još da dodam da sam bila nestrpljiva pa sam sekla mlak kolač, zato karamel “curka”. Kad se ohladi bude mekan, ali ne curi kao na slikama… ;)))
Po ukusu je karamelno-čokoladna bomba!!!
Izvor: coolinarka.com
Nema komentara:
Objavi komentar