Bijela čokolada je bijele ili žućkaste boje zato što ne sadrži kakao, već samo kakao maslac. Ukoliko bijelu čokoladu koristite prilikom pripreme poslastica, vodite računa o tome da se bijela čokolada vrlo brzo topi i lako može da zagori ako je kuhate duže vrijeme.
Sastojci
Kora
– 10 bjelanaca
– 300 g šećera
– 1 kašika brašna
– 300 g krupno mljevenog neslanog kikirikija
– 300 g šećera
– 1 kašika brašna
– 300 g krupno mljevenog neslanog kikirikija
Fil:
– 10 žumanaca
– 250 g šećera
– 250 g margarina
– 100 g crne čokolade
– 100 g bijele čokolade
– 2 čokoladice sa kikirikijem
– 250 g šećera
– 250 g margarina
– 100 g crne čokolade
– 100 g bijele čokolade
– 2 čokoladice sa kikirikijem
Glazura:
– 100 g čokolade
– 2 kašike ulja
– 2 kašike ulja
Priprema
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati mljeveni kikiriki i brašno i sipati masu u nauljen i pobrašnjen okrugli kalup za torte. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200*C, oko 20 min. Izvaditi i ohladiti. Žumanca pomješati sa šećerom i skuhati na pari.
Kad se zgusne skinuti sa vatre, dodati crnu čokoladu i ostaviti da se ohladi. Umješati margarin u masu pomoću miksera, a zatim dodati krupno rendanu bijelu čokoladu i čokoladice sa kikirikijem isječene na komadiće. Filom premazati tortu i staviti u frižider da se ohladi. Otopiti čokoladu sa uljem i premazati tortu. Tortu dekorisati šlagom, isjeći, servirati na tanjir i posuti mljevenim kikirikijem.
Izvor: kuhinjica.rs
Nema komentara:
Objavi komentar