... sočni voćni kolač iz prekrasne knjige dr. Oetker-a "Voćni kolači" ... kome ne bi rasle zazubice
Sastojci
- Za tijesto:
- 150 g maslaca ili margarina
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- na vrh noža soli
- 1 limun (naribana korica)
- 3 jaja
- 330 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 150 ml jogurta
- 50 g maka
- Za nadjev:
- 300 g ribizla
- 150 ml soka od ribizla
- 2 žlice šećera
- 1 omot crvenog preljeva za torte
Priprema
- 1.Pjenasto izmiksajte maslac ili margarin sa šećerom, vanilin šećerom i limunovom koricom. Potom primiješajte jedno po jedno jaje. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i prosijte. Zajedno sa jogurtom dodajte ga smjesi u dva navrata. Na kraju umiješajte mak. Ulijte tijesto u kalup za torte (namašćen i pobrašnjen).
Za nadjev pomiješajte prašak za preljev za torte sa šećerom i sokom od ribizla. Umiješajte ribizl. Masu sa ribizlom rasporedite po tijestu i vilicom spiralno umiješajte u tijesto.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta.
Ostavite kolač da se malo ohladi u kalupu, potom ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja na rešetki.
Na kraju pospite šećerom u prahu. - 2.Sličica pobliže
- izvor:http://www.coolinarika.com/
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar