Ružice sa makom sam jela još kao cura kod moje strine. Inače je mastor za zalivene kolače (baklava joj je vrhunska), pa je bilo logično da i ovaj njen kolač bude sa sirupom, orijentalnog ukusa i opojno sladak. U moje ružice sam dodala samo kardamom, za koji pre 30 godina nismo ni znale da postoji. Iako može i bez kardamoma, njegove zlatne mahunice su dodatno zamirisale ove sočne ružice i ako ga imate nemojte da ga preskočite..
Sastojci
testo:
400 gr oštrog brašna
1/4 kesice praška za pecivo
120 gr šećera
250 gr putera
1 jaje + 1 žumance
nadev:
250 gr mlevenog maka
2 dl mleka
sirup:
500 gr šećera
1 limun
3 dl vode
5-6 mahuna kardamoma (neobavezno)
Popariti mleveni mak vrelim mlekom i skloniti na stranu da se malo prohladi. Od brašna, šećera, putera i malo umućenih jaja zamesiti testo. Prohladiti ga malo u frižideru. Podeliti testo na dva dela, pa svaki razvaljati u pravougaonik i premazati polovinom nadeva.
Smotati u rolnu i seći komade širine palca. Peći na 200°C dvadesetak minuta da minimalno porumene.
U dubljem sudu prokuvati šećer, vodu i kolutove limuna. Po želji dodati mahune kardamoma i sve kuvati 5 minuta.
Pečene ružice zalivati sirupom i ostaviti da se skroz ohlade i upiju ga.
Na slikama su ružice pravljene od pola mere, dobila sam 16 komada. Umesto maka, možete ih pravti sa orasima.
izvor:http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar