srijeda, 23. ožujka 2016.

Ružice sa makom



Ružice sa makom sam jela još kao cura kod moje strine. Inače je mastor za zalivene kolače (baklava joj je vrhunska), pa je bilo logično da i ovaj njen kolač bude sa sirupom, orijentalnog ukusa i opojno sladak. U moje ružice sam dodala samo kardamom, za koji pre 30 godina nismo ni znale da postoji. Iako može i bez kardamoma, njegove zlatne mahunice su dodatno zamirisale ove sočne ružice i ako ga imate nemojte da ga preskočite..

Sastojci

testo:

400 gr oštrog brašna
1/4 kesice praška za pecivo
120 gr šećera
250 gr putera
1 jaje + 1 žumance

nadev:

250 gr mlevenog maka
2 dl mleka

sirup:

500 gr šećera
1 limun
3 dl vode
5-6 mahuna kardamoma (neobavezno)

Priprema

Popariti mleveni mak vrelim mlekom i skloniti na stranu da se malo prohladi. Od brašna, šećera, putera i malo umućenih jaja zamesiti testo. Prohladiti ga malo u frižideru. Podeliti testo na dva dela, pa svaki razvaljati u pravougaonik i premazati polovinom nadeva.



Smotati u rolnu i seći komade širine palca. Peći na 200°C dvadesetak minuta da minimalno porumene.



U dubljem sudu prokuvati šećer, vodu i kolutove limuna. Po želji dodati mahune kardamoma i sve kuvati 5 minuta.



Pečene ružice zalivati sirupom i ostaviti da se skroz ohlade i upiju ga.



Na slikama su ružice pravljene od pola mere, dobila sam 16 komada. Umesto maka, možete ih pravti sa orasima. 


izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar