Jedna prelepa torta sa orasima sa posebno osvežavajućim kiselkastim ukusom koji vuče na narandžu, a taj ukus upotpunjuje džem od kajsija…
Sastojci za koru:
– 300 gr brašna
– 250 gr šećera
– 1 prašak za pecivo
– prstohvat sode bikarbone
– 3 kašike džema od kajsija
– 100 gr mlevenih oraha
– 300 ml kisele vode
Fil:
– 1l soka od narandže, bilo kojeg negaziranog
– 3 pudinga od vanile
– 2 kašike brašna
– 3 kašike šećera
– 125 gr posnog margarina
– 100 gr mlevenih oraha
– šlag ili šlag krem od vanile , koji posni nadjete, oko 200 gr
– kisela voda da se šlag umuti
– džem od kajsija da se premažu kore
– 300 gr brašna
– 250 gr šećera
– 1 prašak za pecivo
– prstohvat sode bikarbone
– 3 kašike džema od kajsija
– 100 gr mlevenih oraha
– 300 ml kisele vode
Fil:
– 1l soka od narandže, bilo kojeg negaziranog
– 3 pudinga od vanile
– 2 kašike brašna
– 3 kašike šećera
– 125 gr posnog margarina
– 100 gr mlevenih oraha
– šlag ili šlag krem od vanile , koji posni nadjete, oko 200 gr
– kisela voda da se šlag umuti
– džem od kajsija da se premažu kore
Priprema:
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Pomešati sve sastojke za koru i dobro umutiti. Nije bitan redosled, samo sipajte.
Obavezno u veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje pa tek onda ulijte smesu za kore.
Nisam sigurna da samo pouljeno i posuto brašnom se neće zalepiti.
Pecite izmedju 20 i 25 minuta.
Kora će biti lepljiva i možda će delovati nepečeno ali je pečena, pipnite je, nećete se opeći.
Ako je prepečete ivice će biti tvrde, pa ako vam se to deci odsecite ih, ali će onda torta biti manja.
Za fil pomešajte šećer, puding, brašno i 200 ml soka i umutite.
Ostatak stavite da provri.
Kad provri zakuvajte razmućenu smesu i mešajte dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Kada je fil mlaks tavite još dat vremena u frićider da se dodatno stegne.
Fil možete da pravite pre pečenja kore.
Ulupati margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjen fil i umutiti.
Dodati i mlevene orahe.
Pečenu koru preseći na 3 dela, tri štrafte, po široj strani kore.
Svaku koricu premažite tanko džemom od kajsija.
Nemojte debelo jer će fil skliznuti.
Baš tanko.
Umutiti šlag krem ili šlag sa kiselom vodom.
Na prvu koru naneti trećinu fila, pa sloj šlaga, koru, fil, šlag, koru odgore i okolo i odgore premažite šta vam je ostalo, a tebalo bi da ostane i fila i šlaga.
Ostavite da se odbro prohladi pa poslužite.
Izvor: domacirecepti.net
Nema komentara:
Objavi komentar