ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

ZAROBLJENE ĆUFTICE



Sastojci za ćuftice:

– 450 g mljevenog mesa
– 1 glavica luka
– 1 čen bijelog luka
– 1 žumance
– 2-3 kašike prezle
– so
– biber
– mješavina začina
– svježi peršun

Sastojci za pire:

– 5 krompira
– 2 kašike putera
– 2 kašike kiselog vrhnja
– po ukusu so

Sastojci za preliv:

– 2 jajeta
– 1 bjelance
– 4 kašike kisele pavlake
– 5 kašika pavlake za kuvanje
– po ukusu so
I još:

– parče putera ili margarina
– 2 kašike prezle

Priprema:

Sjediniti mljeveno meso, sitno sjeckan luk i protisnuti češnjak, pa dodati žumance, prezlu i začine. Sve dobro izraditi, pa smjesu ostaviti u frižider na pola sata.

Oblikovati ćuftice, pa ih kratko propržiti na ulju.

Krompir skuhati, propasirati, posoliti i dodati puter i vrhnje.

Pleh premazati komadićem putera ili margarina, pa posuti prezlom. U pleh staviti pire krompir, pa utisnuti pržene ćuftice. Jaja umutiti, dodati kiselo i vrhnje za kuhanje, posoliti, pa preliti preko. Po ukusu posuti peršunom, origanom…

Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C, pa peći dok ne porumeni.

Pečene „zarobljene“ ćuftice prohladiti, pa rezati na parčad. Poslužiti tople ili hladne, uz salatu.

izvor:http://www.recepti-24.com/

Nema komentara:

Objavi komentar