Ovaj kolač je malo zahtjevniji za napraviti ali vrijedi truda
Sastojci
TIJESTO:
– oštro brašno: 350 g
– šećer: 100 g
– maslac: 200 g
– žumanjak: 5
– kiselo vrhnje: 2 1/2 žlice
– prašak za pecivo: 1 vrećica
– vanilin šećer: 2 vrećice
– sol: na vrh noža
KREMA I:
– mljeveni orasi: 200 g
– nasjeckani orasi: 50 g
– grožđice: 50 g
– nasjeckana čokolada za kuhanje: 50 g
– šećer: 100 g
– rum: 3 žlice
– vanilin šećer: 1 vrećica
KREMA II:
– svježi sir: 600 g
– šećer: 150 g
– bjelanjak: 5
– sol: na vrh noža
– pšenična krupica, griz: 3 žlice
– limun, naribana korica: 1
ZA POSIPANJE:
– šećer u prahu:
TIJESTO:
– oštro brašno: 350 g
– šećer: 100 g
– maslac: 200 g
– žumanjak: 5
– kiselo vrhnje: 2 1/2 žlice
– prašak za pecivo: 1 vrećica
– vanilin šećer: 2 vrećice
– sol: na vrh noža
KREMA I:
– mljeveni orasi: 200 g
– nasjeckani orasi: 50 g
– grožđice: 50 g
– nasjeckana čokolada za kuhanje: 50 g
– šećer: 100 g
– rum: 3 žlice
– vanilin šećer: 1 vrećica
KREMA II:
– svježi sir: 600 g
– šećer: 150 g
– bjelanjak: 5
– sol: na vrh noža
– pšenična krupica, griz: 3 žlice
– limun, naribana korica: 1
ZA POSIPANJE:
– šećer u prahu:
Priprema
Pećnicu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje (38 x 25 cm) namazati maslacem i posuti oštrim brašnom. 5 dag groždđca preliti s 3 žlice ruma i pustiti da se mariniraju i omekšaju. Povremeno promiješati.
Za tijesto: Brašno staviti u posudu i napraviti udubljenje. U sredinu staviti šećer, maslac narezan na listiće, žumanjke, kiselo vrhnje, prašak za pecivo, vanilin šećer i na vrh noža soli te mikserom (za tijesto) dobro izraditi. Radnu plohu posuti s malo brašna.
Tijesto staviti na radnu plohu i rukama ga kratko, fino izraditi. Podijeliti ga na dva dijela i svaki dio posebno zamotati u foliju za očuvanje svježine. Ostaviti tijesto u hladnjaku da miruje oko ½ sata. Zatim izvaditi jedan dio tijesta i razviti ga između dvije folije svježine, posute brašnom. Pomoću valjka za tijesto i folije prenijeti tijesto u lim, pri tom foliju odstraniti. Tijesto posuti mješavinom oraha i šećera (krema I). Nasjeckanu čokoladu i grožđice zajedno s rumom raspodijeliti po orasima. Zatim kremu II izliti u lim, izravnati i prekriti drugim dijelom tijesta (koji se na isti način razvije kao i prvi dio).
Tijesto dobro izbosti vilicom ili nožem (sa špicom) te staviti peći oko 40 minuta. Nakon 20 minuta pečenja, kolač prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se hladi. Posuti šećerom u prahu i narezati na kocke.
Krema I: Orahe (mljevene i nasjeckane) izmiješati sa šećerom i vanilin šećerom.
Krema II: Svježi sir, 10 dag šećera, pšenicnu krupicu i koricu od limuna fino izraditi. Bjelanjke i sol čvrsto izraditi. Preostalih 5 dag šećera postepeno dodavati bjelanjcima, neprestano miješajući. Snijeg od bjelanjaka lagano metlicom za snijeg izmiješati sa sirom.
Izvor: ljiljananieder.com
Nema komentara:
Objavi komentar