četvrtak, 24. ožujka 2016.

Bezglutenska švarcvaldica




6

Klasika... ali s mojim malim izmjenama. Verzija bez brašna, s lješnjacima i fenomenalno ukusnom i laganom kremom


Sastojci

Za biskvit
5 bjelanjaka
70 g kristalnog šećera
20 g vanilin šećera
60 g oljuštenih i mljevenih lješnjaka
50 g gustina
20 g kakaa
par kapi limunova soka
prstohvat soli

Za kremu
5 žumanjaka
5 dl mlijeka
60 g kristalnog šećera
10 g vanilin šećera
10 g bourbon vanilin šećera
35 g gustina
100 g maslaca
prstohvat soli
Višnje iz kompota (1 staklenka)

Priprema

Priprema biskvita
1.

Zagrijati pećnicu na 180°.

Tući bjelanjke sa solju. Kad se zapjene, uliti limunov sok. Postupno dodavati šećer i tući dok se ne dobije jako čvrst snijeg (10-ak minuta).

U zdjelici pomiješati suhe sastojke - lješnjake, gustin i kakao. U snijeg malo po malo dodavati suhu smjesu i ručno izmiješati dok se svi sastojci ne povežu. Premjestiti smjesu u namašćeni kalup, poravnati i peći na sredini pećnice 25 minuta.

Ohladiti pa odvojiti od kalupa. Prerezati na 3 jednaka dijela.

Priprema kreme
1.
U zdjelici istući žumanjke sa šećerom i solju i umiješati gustin. U smjesu uliti malo zagrijanog mlijeka da se temperiraju jaja, dobro izmiješati, sve uliti u vruće mlijeko i pjenjačom miješati dok ne zakipi. Kad se pojave mjehurići, maknuti s vatre.

Prebaciti kremu na ravan tanjur ili pleh, prekriti je prozirnom folijom da se ne stvori kožica i staviti hladiti. U ohlađenu kremu umiksati maslac na sobnoj temperaturi.

Sastavljanje torte
1.

Ocijediti višnje iz kompota. Ostaviti u cjedilu barem pola sata.

Od kreme oduzeti 4 - 5 žlica i spremiti za kasnije. Ostatak podijeliti na 2 jednaka dijela. Na dno kalupa položiti donji sloj biskvita. Prekriti ga 1/2 kreme, a na nju položiti drugi sloj biskvita. Na njega namazati drugu polovinu kreme. Položiti i treći biskvit i na njega namazati tanki sloj kreme, tek toliko da se višnje za nešto prime. Poslagati višnje po vrhu. Hladiti barem 4 sata.

Ohlađenu tortu odvojiti od kalupa i zagladiti stranice s ono malo kreme što je ranije odvojeno.


izvor:http://www.coolinarika.com/


Nema komentara:

Objavi komentar