Fina lagana nepecena torta. Piskote, vocna krema, krema kao za krempite, zele od visnje, slag.
Sastojci
- 150 g piskota
- marmelada od visanja
- sok od visnje+visnjevac
- Vocna krema
- 200 g smrznutih visanja ili tresanja
- 100 ml vode
- 2 vrhom punih kasika gustina
- ~40 g putera
- malo visnjevca
- 200 ml slatkog vrhnja za slag
- 1 kasika secera
- 1 slag fix
- Krema od vanile
- 4 jaja
- 200 g secera
- aroma vanile
- 80 g gustina
- 500 ml mleka
- Zele od visanja
- 6 listova zelatine
- 400 ml soka od visnje
Priprema
- 1.Za vocnu kremu, zamutite gustin sa malo hladne vode. Stavite tresnje ili visnje (ako idu visnje, treba secer) da prokuva, skinite s vatre, umesajte gustin, i zakuvajte kremu dok se ne zgusne, zatim skinite s vatre, umesajte puter i malo visnjevca i mesajte dok se puter ne rastopi.
- 2.Za zutu kremu, stavite mleko da prokuva. Umutite cvrst sneg od belanaca i 100 g secera. Zatim umutite zumanca, aromu vanile, gustin i preostali secer. Kad je mleko prokuvalo, skinite s vatre i ulijte jedno trecinu mleka u zumanca neprestano mesajuci, zatim ulijte smesu od zumanaca u ostatak mleka takodje neprestano mesajuci. Vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. U vruce pazljivo umesajte sneg od belanaca.
- 3.Na tanjir staviti obruc za torte namazan puterom. Po dnu sloziti izlomljene piskote, nakvasiti ih mesavinom soka od visanja i visnjevca, premazati marmeladom od visanja pa crvenom kremom i kremom od vanile, zatim opet red piskota, navlaziti, marmelada, zuta krema, pri vrhu ostavite mesta za zele.
- 4.Za zele, potopiti listove zelatine u hladnoj vodi, kad nabubre izvaditi i ugrijati da se otope pa umesati u hladan sok. Ostaviti da malo odstoji, procediti, i sipati u dobro ohladjeni kalup preko kreme, prvo malo da tek pokrije kremu, vratiti da se stegne u frizideru ,pa onda do pola i onda ostatak.
- 5.Kad se zele dobro stegnuo, odvojite od ruba kalupa, skinite kalup i ukrasite ulupanim slatkim vrhnjem (sa secerom i slag fixom).
- 6.Na slici je jos ukraseno cvetom od marcipana i cokolade za modelovanje. Receptza cokoladu za modelovanje ima ovde , a sare na laticama su izvucene cekicom umocenom u otopljeni kakao puter u boji.
- 7.Gotova torta
Posluživanje
Kremu za krempite sam slicnu negde videla, samo sam zaboravila gde, trazila onako slogirana od puta recept za krempite da prevedem kolegi sto je bio u Hrvatskoj u maju pa i on i zena odusevljeni krempitama. Pa sam onda imala “upaljena lampica” momenat, ako se svidja njima, svidece se i skotu i eto inspiracije za tortu. A vec je pola pojeo u manje od 24 sata.- 1.
- izvor:http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar