subota, 19. ožujka 2016.

Visnja-vanila torta


Visnja-vanila torta/slika/215357/

Fina lagana nepecena torta. Piskote, vocna krema, krema kao za krempite, zele od visnje, slag.


Sastojci

  • 150 g piskota
  • marmelada od visanja
  • sok od visnje+visnjevac

  • Vocna krema
  • 200 g smrznutih visanja ili tresanja
  • 100 ml vode
  • vrhom punih kasika gustina
  • ~40 g putera
  • malo visnjevca
  • 200 ml slatkog vrhnja za slag
  • kasika secera
  • slag fix

  • Krema od vanile
  • jaja
  • 200 g secera
  • aroma vanile
  • 80 g gustina
  • 500 ml mleka

  • Zele od visanja
  • listova zelatine
  • 400 ml soka od visnje
  • Priprema

    1. 1.
      Za vocnu kremu, zamutite gustin sa malo hladne vode. Stavite tresnje ili visnje (ako idu visnje, treba secer) da prokuva, skinite s vatre, umesajte gustin, i zakuvajte kremu dok se ne zgusne, zatim skinite s vatre, umesajte puter i malo visnjevca i mesajte dok se puter ne rastopi.
    2. 2.
      Za zutu kremu, stavite mleko da prokuva. Umutite cvrst sneg od belanaca i 100 g secera. Zatim umutite zumanca, aromu vanile, gustin i preostali secer. Kad je mleko prokuvalo, skinite s vatre i ulijte jedno trecinu mleka u zumanca neprestano mesajuci, zatim ulijte smesu od zumanaca u ostatak mleka takodje neprestano mesajuci. Vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. U vruce pazljivo umesajte sneg od belanaca.
    3. 3.
      Na tanjir staviti obruc za torte namazan puterom. Po dnu sloziti izlomljene piskote, nakvasiti ih mesavinom soka od visanja i visnjevca, premazati marmeladom od visanja pa crvenom kremom i kremom od vanile, zatim opet red piskota, navlaziti, marmelada, zuta krema, pri vrhu ostavite mesta za zele.
    4. 4.
      Za zele, potopiti listove zelatine u hladnoj vodi, kad nabubre izvaditi i ugrijati da se otope pa umesati u hladan sok. Ostaviti da malo odstoji, procediti, i sipati u dobro ohladjeni kalup preko kreme, prvo malo da tek pokrije kremu, vratiti da se stegne u frizideru ,pa onda do pola i onda ostatak.
    5. 5.
      Kad se zele dobro stegnuo, odvojite od ruba kalupa, skinite kalup i ukrasite ulupanim slatkim vrhnjem (sa secerom i slag fixom).
    6. 6.
      Na slici je jos ukraseno cvetom od marcipana i cokolade za modelovanje. Receptza cokoladu za modelovanje ima ovde , a sare na laticama su izvucene cekicom umocenom u otopljeni kakao puter u boji.
    7. 7.
      Gotova torta

    Posluživanje

    Kremu za krempite sam slicnu negde videla, samo sam zaboravila gde, trazila onako slogirana od puta recept za krempite da prevedem kolegi sto je bio u Hrvatskoj u maju pa i on i zena odusevljeni krempitama. Pa sam onda imala “upaljena lampica” momenat, ako se svidja njima, svidece se i skotu i eto inspiracije za tortu. A vec je pola pojeo u manje od 24 sata.
  • izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar