SASTOJCI:
Biskvit:
7 žumanaca
60 gr šećera
1 vanilin šećer
korica od jednog limuna (naribana)
7 bjelanaca
130 gr šećera
130 gr brašna
25 gr kakaa
30 ml ulja
Krema:
500 ml mlijeka
100 gr šećera
1 kesica pudinga od vanilije
2 žumanca
150 gr čokolade za kuhanje
55 gr šećera
240 gr maslaca
oko 2 kg banana
čokoladna glazura
PRIPREMA:
Umutite mikserom žumanca,vanilin šećer,60 gr šećera i limunovu koricu.
Posebno umutiti bjelanca sa 130 gr šećera u čvrsti snijeg.
Sjediniti prvu sa drugom smjesu i dodajte brašno pomiješano sa kakaom,te na kraju ulje i sve izmiješati.
Smjesu preliti u pleh i peći oko 20 minuta na 200°.
Ohladite biskvit i preprežite,a zatim poprskajte kore sa vodom (prokuhalom sa malo šećera).
Krema
Prokuhajte odp 2/3 mlijeka,a ostatak umutiti sa pudingom i žumancima pa preliti u prokuhalo mlijeko.
Miješati dok se smjesa ne zgusne.
Na pari istopiti čokoladu,dodati šećer i preliti u toplu kremu.
Maslac isjeći na kocke pa dodati u kremu i sve izmiješati i sjediniti.
Prvu koru premazati kremom,prekriti drugom korom pa i nju premazati kremom,a zatim uzduž poredati banane po kremu.
Preko banana premazati preostalu kremu,istopiti čokoladu i premazati glazuru preko kolača.
Nema komentara:
Objavi komentar