četvrtak, 30. ožujka 2017.
kakao banana kolač bez jaja(eggless chocolate banana cake)
Sastojci
* mjera 1 cup 1 šalica (240 ml)
2 šalice pšeničnog brašna
1 i pol šalica šećera(smeđeg šećera ili kokosovpg šećera)
2/3 šalice kakaa u prahu Dolcela
1 i pol žličica sode bikarbone
2 žličice octa(kod mene jabučni ocat)
pola vrećice Rum šećera Dolcela
1 i pol šalica tople vode(+ ako treba još 1 žlica,ovisno o brašnu)
1/4 šalice ulja(ili rastopljenog maslaca ili kokosovog ulja)
1 šalica pirea od banane(od 3 zdrele banane srednje veličine)
kakao glazura:
2 i pol žlice kakaa u prahu Dolcela
1 šalica mlijeka
3 žlice šećera
1 žličica vanilija ekstrakta
2 žlice maslaca
za dekoraciju:
malo Kokosovog brašna Dolcela
ili
malo grubo naribane bijele čokolade
Priprema
PRIPREMA KOLAČA
1.
-pećnicu zagrijati na 160 C
-manji četvrtasti kalup(kao onaj za brownise)namastiti i zabrašniti ili obložiti zgužvanim pek papirom
-izmjeriti sve sastojke
-banane narezati na komade a onda ih u blenderu izblendati u pire
2.
-u zdjelu prosijati i promješati suhe sastojke(sve osim šećera i rum šećera)i staviti sa strane
-u drugoj zdjeli pomiješati toplu vodu,ulje,ocat(ja sam koristila jabučni,a može i vinski kako piše u orig receptu) te šećer i rum šećer i dobro promješati dok se šećer ne otopi a onda umješati pire od banane i sve promješati u kompaktnu smjesu
3.
-mokrim sastojcima u nekoliko navrata umješati prosijane suhe sastojke i promješati da dobijete glatku smjesu bez grudvica
-smjesu istresti u pripremljeni kalup i poravnati
-kolač peći u zagrijanoj pećnici 45 do 50 minuta,provjeriti čačkalicom(ovisi o vrsti pećnice i o veličini pleha,pa možete i prije provjeriti)
4.
-pečeni kolač izvaditi iz pećnice,ostavite ga da se u kalupu prohladi 5 do 7 minuta a onda ga izvaditi na kuhinjsku rešetku da se ohladi do kraja
5.
-dok se kolač hladi,oprati kalup,obložiti ga novim pek papirom pa kad je kolač ohlađen vratiti ga naopačke u kalup i sa vrha mu skinuti papir za pečenje na kojem se pekao..tako vam je kolač spreman za glaziranje
PRIPREMA GLAZURE
1.
-u lončić stavite mlijeko,kakao i šećer i sve lijepo izmješajte kuhačom u glatku smjesu(da nema grudvica)a zatim lončić stavite na srednju vatru uz mješanje
-kad počne zakuhavati smanjite vatru na lagano i onda uz mješanje kuhajte dok se ne zgusne i malo reducira(najprije bude rijetko poput kakaa,a onda se lijepo zgusne kao da radite čokoladni umak)
-kad vam se umak fino zgusne maknite sa vatre,u njega umješajte vaniliju i maslac i vratite još na vatru jedno 2 minute dok se maslac ne rastopi i sve fino poveže
2.
-gotov umak maknite sa štednjaka,ostavite još jedno desetak minuta da se još malo zgusne i prohladi a onda ga prelijte po kolaču
DOVRŠETAK KOLAČA:
1.
-kad ste kolač prelili glazurom uz pomoć špatule lijepo ravnomjerno zagladite i ostavite da se prohladi još malo tj .malo stisne a onda ga možete dekorirati po želji
-ja sam kolač odmah nakon dekoracije rezala(bili smo nestrpljivi) i baš se fino rezalo,jedino je glazura malo se cijedila po stranicama kolača ali nije uopće kapala na tanjur
2.
-evo kako kolač i glazura izgledaju nakon što jednu noć prenoće u hladnjaku,kolač je i dalje sočan i pun okusa,a glazura se malo stegne više je "mekanija" nekako kremastija nego klasična čokoladna glazura(iako sam veliki ljubitelj čokse mene je ova kakao glazura oduševila),kod rezanja nije tvrda i ne lomi se(samo kod rezanja treba nož isplahnuti sa toplom vodom kao i kod rezanja ostalih deserata sa glazurom)
3.
recept je sa stranice "indian healthy recipes"
Posluživanje
-poslužiti uz šalicu čaja ili kave i uživati
/www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar