srijeda, 29. ožujka 2017.

Kako se pravi kukuruzni hleb

Domaći kukuruzni hleb koji ne goji
Ukoliko volite pomalo da eksperimentišete u vašoj kuhinji, pripremili smo vam jedan odličan recept za kukuruzni hleb, koji uopšte nije težak za napraviti i pri tom ne goji. Ova ukusna namirnica, najeverovatnije će se dopasti i vašim ukućanima, te ih možete s vremena na vreme iznenaditi, neće imati ništa protiv. Hleb od kukuruznog brašna je daleko zdraviji od redovnog pšeničnog, koji je kaloričniji ali zna biti i pun aditiva i nikako ne preporučujemo da ga jedete svaki dan. Osobe koje su intolerantne na gluten trebale bi naročito da povedu računa o tome kakve namirnice jedu, te je stoga hleb od kukuruznog brašna dobar izbor za njih.





Recept za kukuruzni hleb

Evo šta će nam trebati od sastojaka za ovaj zdrav domaći hleb:

Kukuruzno brašno – 250 grama,
Pšenično brašno – 250 grama,
Šećer – jedna mala kafena kašičica i to ravna,nikako puna,
Sol – takođe ravna kašičica,
Prašak za pecivo – pola kesice,
Mleko – 4 decilitra,
Malo ulja,
Svež kvasac – jedan komadić do najviše 50 grama.
Kako umesiti hleb od kukuruza?

Na početku dobro promešajte oba brašna sa solju, šećerom i praškom za pecivo. U drugoj posudi prokuvajte 3 decilitra mleka i kad baci prvi ključ, ubacite u njega kvasac i razmutite ga. Kada ste to uradili dospite još jedan decilitar mleka, ali skroz hladnog. Sada dobijenu mešavinu kvasac/mleko izručite u mešavinu sa brašnom. Sve zajedno lagano zamesite u testo. Kada ste i to uradili pustite testo za kukuruzni hleb da odstoji najmanje 60 minuta, kada će i ono lepo da se podigne. Posle jednog sata premesite testo još jednom po njemu pospite još malo smese od pšeničnog i kukuruznog brašna i oblikujte ga u željeni oblik. Nepečeni hleb od kukuruza postavite u odgovarajući pleh, koji trebate ranije dobro premazati sa malo ulja (dobra praksa je da i u njemu posipate i malo brašna).

Kukuruzni hleb je najbolje peći oko 30 minuta u rerni. Redovno proveravajte kakva mu je kora, da ga ne biste zapekli. Čim je ispečen izvadite ga iz rerne i zamotajte u odgovarajuću krpu za tu namenu. Kada se prohladi iseckajte ga na kriške i poslužite vaše ukućane. Hleb od kukuruznog brašna će se fino uklopiti u bilo koji dnevni obrok. Postoji nekoliko varijanti za pravljenje ovg hleba. Možete u testo dodati i druge semenke poput suncokretovih, laneno seme i slično..

Napomena: Ukoliko ovaj recept za kukuruzni hleb po prvi put samostalno pripremate kod vaše kuće, a niste u potpunosti sigurni kako će se dopasti vašim ukućanima, prijateljima ili gostima, preporuka je da stavite ipak nešto manje kukuruznog brašna od pšeničnog.Tako da onda srazmera bude 70 odsto pšeničnog naspram 30 odsto kukuruznog. Na ukupnih 500 grama brašna ispalo bi po ovoj računici da stavite 350 grama pšeničnog naspram 150g kukuruznog. Vremenom kada primetite da niko više ne negoduje, i da se svima itekako domaći hleb od kukurznog brašna sviđa, pridržavajte se originalnog recepta.
Kako još možete koristiti kukuruzno brašno za zdravlje

kukuruzni hleb bez glutena receptBrojne su prednosti kukuruznog brašna za naše zdravlje. Na prvom mestu to je dobra probava, ubrzavanje metabolizma i sl..Danas je moguće i kupiti kukuruzni hleb bez glutena u prodavnicama zdrave hrana koji je veoma koristan za obolele od celijakije i sastavni je deo njihovog jelovnika. Više u članku celijakija simptomi i lečenje. Ako vas muče gasovi, nadut stomak, imate vrlo česte prolivaste stolice, skloni ste alergijama, osećate se umorno nakon jela, muče vas vetrovi obavezno počnite konzumirati hleb od kukuruznog brašna, umesto redovnog pšeničnog , olakšaćete se gotovo svih muka u kratkom roku i osećaćete se puno bolje. Pored domaćeg hleba od kukuruza, preporučujemo vam da u vašu ishranu obavezno uključite palentu-kačamak.

Kukuruzni hleb kalorije

Da je kukuruzno brašno za mršavljenje više nego dobro znamo od ranije. U 100 grama kukuruznog hleba ima ukupno 220 kalorija, što je nešto niže od redovnog hleba. Palenta je još bolji izbor za skidanje kilograma, ali pri tom vodite računa da u palentu dodajete samo manje količine mleka ili jogurta jer oni doprinose većoj kalorijskoj vrednosti ovog jela. Osim toga kukuruzno brašno, skuvani ili pečeni mladi kukuruzni klip, kao i domaći kukuruzni hleb odstranjuju bubrežne kamence, regulišu lučenje štitaste žlezde, pomažu kod oboljenja krvnih sudova, dijabetesa, visokog pritiska, pomažu i u postmenopauzi. Pročitajte i recept za posne projice.

Ova zdrava jela od kukuruza pomažu takođe kod bolesti srčanog mišića, urinarnih infekcija, bolova u kičmi, kašlja – jer doprinose za bolje izbacivanje šlajma,kod aterioskleroze, krvarenja i raznih upala. Proja je izuzetno efikasan čistač creva, isto važi i za domaći kukuruzni hleb za zdravlje creva su više nego dobri..

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravi-recepti/kako-se-pravi-kukuruzni-hleb-recept/

Nema komentara:

Objavi komentar