četvrtak, 9. ožujka 2017.

Slatke buhtle



Meni najbolje slatke buhtle sa džem od šljiva.Stavljam i ja svoj recept po kojem ih najčešće pravim…




Sastojci
500 g Glatkog brašna Podravka
1/2 kocke svježeg kvasca ili 1 kašika suhog kvasca
malo soli
100 g Šećera ( kristal)
1 kom Vanilin šećera Dolcela
naribana limunova korica
1 kom jaje
1 kom žumanjak
2,5 dl toplog mlijeka
100 g maslaca-otopljenog
Za punjenje:
džem po vašem izboru
Za premazivanje:
50 g putera/maslaca-otopiti
Za posipanje:
šećer u prahu sa vanilin šećerom

Priprema
1.
Kvasac izmrviti u 100 ml toplog mlijeka, s kašikom šećera,brašna i ostaviti da nadođe.
2.
Zatim pomiješati preostalo mlijeko, jaje,šećer, so i masnoću pa dodati nadošli kvasac.
3.
Umijesiti tijesto s brašnom i po potrebi dodati još.
4.
Ostaviti da odstoji sat vremena na toplom,pa premijesiti i napraviti 15 kuglica.Svaku kuglicu rastanjiti u krug, u sredinu staviti džem i dobro zatvoriti prstima.

5.
Redati buhtle u podmazanu okrugu tepsiju, ostaviti sa strane da nakvašu.Premazati ih otopljenim maslacem, posuti šećerom u prahu ( da bi se uhvatila fina hrskava korica)

6.
Buhtle staviti u zagrijanu rernu da se peku na 170 stepeni, nekih pola sata.Pečene prohladiti, pa ponovo posuti šećerom u prahu

Posluživanje
Poslužiti tople uz šoljicu mlijeka.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar