četvrtak, 2. studenoga 2017.
Recept za domaći hljeb koji ne goji, ne sadrži gluten i odličan je za dijabetičare!
U pitanju je potpuno bezglutenska namirnica koja ne goji, a slobodno mogu da je konzumiraju i dijabetičari…
Heljda – sjeme biljke Fagopyrum esculentum koja pripada porodici Polygonaceae, potiče iz Azije. Iako se može pomisliti da je heljda žitarica, to nije točno. Sjemenke heljde su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu.
Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Također se koristi brašno od heljde koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata.
Sastojci za domaći hljeb:
– 1 kesica kvasca (ili svjež kvasac po želji)
– ½ litra mlake vode
– 500 grama heljdinog brašna
– kašičica soli
– kašičica šećera
– 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Sipajte heljdino brašno u veću posudu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmiješajte i dodajte maslinovo ulje.
Potom postepeno dodajite mlaku vodu i dobro zamjesite da se u potpunosti sjedini u masu. Nakon toga, ostavite da tijesto nadođe oko pola sata do 40 minuta.
Uključite rernu na 250 stepeni da se ugrije, a u međuvremenu podmažite pleh i postavite tijesto u njega. Stavite da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Savjet plus:
Gornji dio hljeba premažite sa malo maslinovog ulja kako bi korica bila ljepša i ukusnija.
Nekoliko razloga da uvrstite heljdu u vaš meni:
– bogata je dijetalnim vlaknima
– sadrži osam esencijalnih aminokiselina
– bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
– bogata je flavonoidima, posebice rutinom
– smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
– otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol
– ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
– održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
– smanjuje rizik od raka
izvor:telegraf
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar