nedjelja, 5. studenoga 2017.
BIJELA PITA – Recepti su slični ,razlike su u nijansama
Sastojci
350g oštrog brašna
350g mekog brašna
1 jaje
1 bjelanjak
150g maslaca
50g masti
2 žlice kiselog vrhnja
1/2 praška za pecivo
1 žlica ruma
100g šećera
krema
1200ml mlijeka
4 žlice gustina
4 žlice oštrog brašna
2 šećera vanili
250g maslaca
200g šećera
100g bijele čokolade
2-3 žlice ruma
Priprema
1.
Dobro izmiksajte jaja i šećer,zatim omekšanu masnoću ,pa sve ostale sastojke.
Tijesto podjelite u 4 kugle i na pola sata na hlađenje
2.
U mlijeko ukuhajte brašno i gustin
sa vanili šećerom.
U još vruću smijesu ubacite čokoladu i smiksajte(ovakve kreme kada ukuhajem imam običaj miksati mikserom)
3.
Maslac dobro izmksajte sa šećerom(finije će vam biti ako i u tijesto i u kremu dodajete šećer u prahu).
Izmiksani šećer i maslac dodajte kremi i dobro povežite.Na kraju dodajte rum iii limun
Ako radite sa četri kore onda kremu dobro ohladite prije nego joj dodate maslac.
Ako radite sa više kora krema neka vam bude mlaka kada joj dodajete maslac i odmah je možete mazati na kore.
4.
PRIPREMA KORA
5.
Kada radite ovu vrstu kora nemojte da vam tijesto stoji previše u hladnjaku,dovoljno je pola sata.
sve radite sa pek papirom,na njemu valjate,na istom na kojem ste ga razvaljali stavljate peći.
Za svaku koru vam treba po jedan pek papir + jedan preko kojeg ćete valjati,dakle 5 kom.
6.
Sa ovom količinom brašna ćete razvući 4 kore, koje ćete poslije podjeliti tako da ćete dobiti osam kora.
Ako neko voli može je filovati samo na četri.
Veličina tepsije je 450×400,ona najveća od pećnice.
Kada valjate kore ostavite slobodno cenat od ruba da ih možete lakše izvaditi
7.
Tijesto stavite na pek papir možete malo samo gornju stranu posuti brašnom i razvaljajte koliko možete,otp ovoliko kao na slici
8.
Sada stavite preko drugi papir i valjajte,možete ga okretati na sve strane,bolje da se zaljepi dok ga valjate(ne dodajite brašno više)pošto je pek papir bez problema ga možete odlijepiti.
9.
Ako vam se stvore ovakve neravnine slobodno ih izrežite
10.
I zaljepite gdje fali,ponovno stavite foliju i izravnajte,neće se ništa vidjeti,veoma se jednostavno daju valjati na debljinu na koju želite
11.
Dok radite ove kore nikada nemojte istodobno valjati i stavljati peći,posebno kore za bijelu pitu jer ne smiju niti malo zagoriti, moraju ostati bijele.
Dakle ja razvaljane kore slažem jednu na drugu ovako,možete ih i opteretiti drugom tepsijom,dok valjate ostale.
Okrajke odmah izrežite puno je akše nego kada se ispeku
12.
Kada ste sve kore razvaljali,pećnicu ugrijte na 200 i pecite otp 5 min(nemojte da vam zagore,vi podesite prema vašoj pećnici).
Kako vadite kore stavljajte jednu preko druge još vruće i opteretite ih sa nekakvom ravnom daskom ili plehom tako da na zadnju uvijek stavite još jedan papir
13.
Kada se kore ohlade možete ih filovati,ja uvijek fil a i tijesto izvažem da mi kore i količina budu iste i ravnomjerne.
Dakle na osam kora ide sedam redova fila,ili na četiri kore tri reda fila.
Namazane kore ja ponovno opteretim daskom i u hladnjak.
14.
Najvažnije kod bijele pite je da je radite dan ranije ,evo vidite kako izgleda kad je tek namažete,krema je još rijetkasta a kore suhe.
15.
E ovako izgleda kad odleži,krema se stisla i kore su mekane
16.
Eto ga ,malo sam odužila i vjerovatno će vam se činiti prekomplicirano ali vjerujte ovaj je recept plod dugogodišnjeg iskustva i veoma će vam pomoći u izradi ovih i sličnih kora.
E sad mogu i zapivati !
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar