utorak, 7. studenoga 2017.

MEDENA ŠAH PITA.



Sastojci
Hrustavo tijesto za kore
85 g masti
135 g šećera
1 prstohvat soli
2 cijela jaja
3 žlice meda blagog okusa (bagremov)
500-550 g glatkog bijelog brašna
1 omot praška za pecivo

Čokoladna krema s orasima
1 omot praška za puding okusa čokolade
5 dl mlijeka
200 g šećera



100 g čokolade za kuhanje
250 g margarina
100 g mljevenih oraha

Ukrašavanje
60-80 g mljevenih oraha
60-70 g strugane čokolade

PRIPREMA
Hrustavo tijesto za kore
Sve sastojke osim brašna promiješati i tući na pari ili u loncu s debelim dnom. Kad smjesa postane vruća maknuti na stranu, kratko ohladiti i primiješati brašno prosijano (ili ne) s pecilnim praškom te umijesiti tijesto. Tijesto će se hlađenjem stvrdnjavati zbog meda te ne smije u startu biti pretvrdo.
Oblikovati valjak, nožem podijeliti na 6 jednakih dijelova, brzo zamijesiti kruščiće, svaki umotati u foliju, sve zajedno u kuhinjsku krpu te držati na toplom mjestu.
Obrnutu stranu lima za pečenje (poželjna veličina 33X33 cm) tanko premazati uljem i lagano pobrašniti. Probajte raditi s dva lima iste veličine, a kore razvlačiti na masnom papiru.
Razvući kore do debljine od 1-2mm (ili koliko ide) i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C, oko 3 minute (do blijedo rumene boje). Kore oprezno skidati s lima i slagati jednu na drugu te ostaviti da se ohlade.

Krema
Prašak za puding promiješati s 4 žlice šećera i 6 žlica mlijeka, uzavreti mlijeko s ostatkom šećera, ukuhati puding, skinuti posudu s vatre, u vruću smjesu uz stalno miješanje dodavati kockice



čokolade, a zatim komadić po komadić omekšalog margarina, na kraju umiješati mljevene orahe i pustiti da se krema ohladi.
Staviti jednu koru na lim, premazati kremom, prekriti drugom korom, lagano pritisnuti da se slijepi s kremom (nije važno ako pri tome malo napukne), premazati… i tako redom. Na zadnju koru staviti upola manje kreme nego na ostale.

Ukrašavanje
Uz pomoć ravnala i noža prvo označiti rubove koji će biti odrezani (okrajci- po 1 cm) zatim unutarnje polje podijeliti na kvadrate (idealno bi bilo 8×8 polja po 4 cm)– nožem lagano označiti rubove te čvrstim koncem iscrtati šah ploču.
Kvadrate naizmjence ispuniti nastruganom čokoladom te mljevenim orasima. Kolač treba odstajati minimalno 24 sata, kada kore omekšaju odrežite rubove i spremite sa strane, to će vjerojatno biti jedini dijelovi kojih ćete se uspjeti dočepati.
coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar