utorak, 7. studenoga 2017.
BAKLAVAAAA!
Ima puno recepata za baklavu.
Uprkos tome dodajem i moj, a ako vec ovakav postoji zao mi je i izvinite . Moj muz je ,,lud ,,za njom , a ja ......mozda probam samo malo da vidim kako je uspela . Imam dva recepta za baklavu pa nekad pravim po jednom , nekad po drugom , i tako vec godinama . Mozda ce vam se ovaj recept dopasti...
Sastojci
40 listova tankih kora za baklavu - oko 600 gr
150 - 200 gr otopljenog putera za premazivanje
FIL
250 gr mlevenih oraha
250 gr mlevenih badema
50 gr kristal secera
PRELIV
3oo gr kristal secera
300 gr meda
600 ml vode
sok od jednog limuna
Priprema
Prvo napraviti preliv kojim se baklava preliva posto on mora da bude hladan . Odmeriti secer,med i staviti u dublju serpu.Iscediti sok od jednog limuna ,dodati u serpu a takodje sipati 600 ml vode i kuvati na tihoj vatri prvo uz mesanje dok se med i secer ne otope a zatim nastaviti sa kuvanjem oko 10 - 15 min .Skloniti sa vatre i staviti na stranu da se hladi .
Izmesati mlevene bademe , mlevene orahe i secer u ciniji . Otopiti puter .Ako su kore vece od tepsije saseci krajeve da budu istih dimenzija kao i tepsija u kojoj ce se baklava peci .
Otopljenim puterom namazati dno i stranice tepsije . Prvo staviti na dno tepsije jednu koru , premazati je malo po celoj povrsini otopljenim puterom , staviti drugu koru , premazati puterom i tako ukupno deset kora .Zatim uzeti jednu petinu fila i rasporediti po celoj povrsini gornje kore , i ponovo redjati kore , svaku lako premazati otopljenim puterom ,ukupno staviti pet kora .
Poslednju koru prekriti drugom petinom fila, redjati kore i sve tako redom .Ukupno ima pet slojeva fila od oraha i badema . Preko poslednjeg fila redjati ponovo deset kora ali opet
svaku koru lako premazati otopljenim puterom .Kada je baklava slozena iseci je na parcade zeljenog oblika a onda je preliti sa 4 -5 kasika ohladjenog preliva podjednako po celoj povrsini . Staviti je u rernu koja je ugrejana na 160 C.
Posle 15 min pecenja izvaditi je iz rerne , preliti je ponovo sa 4 - 5 kasika preliva i nastaviti sa pecenjem . Na svakih 15 min izvaditi je iz rerne i zalivati je sa 4 - 5 kasika preliva . Kada je baklava pecena izvaditi je iz rerne i lagano je preliti ostatkom preliva . Ostaviti je da se ohladi , najbolje preko noci da bi kore upile sav preliv .
Date kolicine sastojaka su za tepsiju velicine 20 x 30 cm . Potrebno je 40 tankih kora koje su iste dimenzije kao i tepsija . Vreme pecenja je 1 sat i 15 min a temp. je 160 C .
coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar