subota, 4. studenoga 2017.

BOSANSKE LEPINE. NEMOJTE IH ZANEMARITI JER SU NAJBOLJE.



Znam da ima dosta recepata na temu lepinja, medjutim ne bi trebalo zanemariti ovaj recept koji ce oduseviti i jako zahtijevnog degustatora

Sastojci
Tijesto
1 kg bijelog brasna
2 vrecice kvasca
1 zlica secera
2 zlice soli



150 ml mlake vode
500 ml mlakog mlijeka

Priprema
1.
Kvasac, secver i jednu zlicu brasna staviti u mlaku vodu malo promijesati i ostaviti da se dize.
2.
Brasno prosijemo i dodamo kvas, mlijeko i sol te zamijesimo ne pretvrdo tijesto.
3.
Tijesto ostavimo da se dize oko sat vremena.
4.
Prebacimo na radnu povrsinu i od tijesta napravimo 7 loptica koje izradimo u gladke i okrogle loptice, pokrijemo ih krpom i ostavimo da se odmore deset minuta.
5.
Dlanom rastanjimo loptice u lepinjice i stavimo na pekac u koji samo stavili pek papir.
6.

Sa tupin dijelom noza napravimo kvadrate po lepinjama, premazemo mlakom vodom te pokrijemo vlaznom krpom i jos jednom suhom preko.
7.
Ovako pokrivene lepinje trebaju da stoje barem pola sata.
8.
Pecnicu zagrijemo na 250 stepeni i pecemo lepinje na drugoj od vrha mrezi (znaci bolje je ako su



lepinje blize gornjem grijacu, ljepse se napusu i peku)
Pecene lepinje pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohlade prije rezanja.
Desetka u lepinji

Posluživanje
Ja sam pekla po dvije lepinje zajedno u jednom pekacu.
Lepinje su jako brzo gotove, oko desetak minuta im je poterbno za pecenje.
coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar