Neobicna po sastavu, jako ukusna, socna i aromaticna torta, jedan “biser “medju klasicima, recept jako, jako star.
Sastojci
BISKVIT:
6 jaja +3 bjelanca
9 kasika secera
150 gr prezle(krusne mrvice)-1solja( po receptu)
100 gr oraha(mljevenih)-1 solja (po receptu)
1-1,5 dl ruma
ZUTA KREMA:
3 zumanca
125 gr maslaca
60 gr secera u prahu(moze i vise po ukusu)
TAMNA KREMA:
1/ 2 lt mlijeka
50 gr crne +100gr mlijecne cokolade
5 kasika brasna
5 kasika secera
125 gr maslaca
Priprema
1.
Prezlu dobro natopiti rumom ...
2.
..pa sve izmijesati sa mljevenim orasima
3.
Ulupati cvrst snijeg od 9 bjelanaca,dodavati(stalno muteci) kasiku po kasiku secera.pa potom jedno po jedno zumance
U ovu pjenastu “kremu” od jaja pazljivo dodati smjesu od oraha i prezle,pa izmijesati lagano pjenjacom.
4.
Izliti u modlu za tortu 26 cm i peci oko 30 minuta na 160-180°C (prilagoditi pecenje snazi sopstvene pecnice) Provjeriti da li je peceno cackalicom ili drvenim stapicem za raznjice.
5.
Pecen biskvit ohladiti i presijeci u 3 kore
6.
ZUTA KREMA:
Mutiti zumanca i secer u pjenastu kremu( radi termicke obrade staviti ovu pjenastu kremu na vodenu kupelj-dovoljno je jako kratko,manje od 1 minute ,stalno muteci.NAPOMENA:paziti da dno posude NE DODIRUJE vrijucu vodu. Ohladiti i dodati u pjenasto umucen maslac
Ako ste sigurni u svjezinu jaja nije potrebno raditi termicku obradu.
Po ukusu moze sedodati vise secera u prahu(meni se jako svidja osjetiti strukturu prah secera u ovoj kremi)
7.
TAMNA KREMA:
5 kasika brasna +5 kasika secera izmijesati
Dodati 5-6 kasika hladnog mlijeka pa izmijesati u masu bez grudvica .
U ostatak mlijeka izlomiti obje vrste cokolade,zavreti(da se i cokolada istopi)
Zavrelo mlijeko i cokoladu usuti u smjesu brasna secera i mlijeka(koju ste prethodno dobro izmijesali) Dobro sve promijesati pa PONOVO presuti u posudu u kojoj se kuhalo mlijeko.
Nastaviti kuhati dok se puding lijepo ne zgusne.NAPOMENA:na ovaj nacin se izbjegne zagaranje i stvaranje grudvica u kremi.
Na vreo puding staviti prozirnu foliju(da se ne stvara korica) i dobro ohladiti.
Ohladjen ujediniti sa 125 gr izradjenog maslaca i umutiti glatku kremu.
8.
Svaku koru biskvita malo natopiti mlijekom i filovati : zutim filom srednju koru,a tamnim filom donju koru i premazati cijelu tortu
9.
Dekorisati po zelji.
coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar