nedjelja, 1. listopada 2017.

Puž torta sa nutella/sir kremom


Sastojci 
Za biskvitnu podlogu promjer 26cm
2 jaja
100g Glatkog brašna Podravka
30ml vruće vode
50ml suncokretova ulja
90g Šećera ( kristal)
1/2 Vanilin šećer Dolcela
0.5 ili manje Praška za pecivo Docela
0.5 zlice Tamnog kakaa u prahu



Za zuti biskvit koji se maže kremom i rola u puža
5 jaja
70g Šećera ( kristal)
1/2 Vanilin šećera Dolcela
60g brašna
70g ulja ( suncokretovo ili blago maslinovo)
ribana korica limuna
Krema
500g mascarpone sira
250g riccota sira
200g nutelle
šećer u prahu prema potrebi, tj. prema ukusu, ako vam se krema ćini premalo slatka




Priprema
1.
Za donji okrugli biskvit. Izmiksati bjelanjke sobne temperature sa mrvicom soli u čvrst snijeg i odložiti sa strane. Zatim miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Kad se dobro izmiksa, dodati ulje i vruču vodu, zatim brašno prosijano zajedno sa praškom za pecivo i kakaom. U sve na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i ispeči u tepsiji promjera 26cm, oblozenoj pek papirom, na temperaturi 150 do 180, prethodno zagrijanoj (duljina pečenja  ovisi o vašoj pečnici).
2.
Žuti biskvit za rolanje. Jaja moraju obavezno biti sobne temperature. Prvo izmiksati bjelanjke i u njih postepeno dodavati šečer izmiješan sa vanilin šečerom. Zatim u čvrsti šaum dodavati jedan po jedan žumanjak. Nakon toga postepeno umiješati brašno i na kraju lagano umiješati i ulje. Ja sam ovu količinu sastojaka pekla u tepsiji veličine 36x30cm na papiru za pečenje. Peči isto kao i gore navedeni biskvit. Tanko je i pečenje traje vrlo kratko, cca 10 minuta. Provjeriti čačkalicom. Kad se izvadi iz pečnice, preokrenuti na čistu krpu i odmah pažljivo skinuti pek papir. Biskvit zajedno sa krpom staviti na neku rešetku da se prohladi i ne navlaži.
3.
Za to vrijeme pripremiti kremu koja je vrlo jednostavna. Izmiksati sireve i nutelu! Po želji možete dodati i izmiksanog slatkog vrhnja. Ja sam malo dodala. Takodjer, mozete staviti i više nutelle ili dodati šećer u prahu, ako vam nije dosta slatka krema. Ja nisam dodavala šećer. Mislim da se moze koristiti i svježi sir, ali onda obavezno i vrhnje za šlag.
4.
Pravokutni biskvit namazati kremom. Izrezati trake otprilike 5cm širine. Ostaviti dio kreme za ukrašavanje i za okruglu podlogu na koju se lijepi puž. Podlogu nisam mazala do rubova jer nisam znala koliki će mi ispasti promjer puža. Prvu traku zarolati i staviti u centar, a ostale namazane trake samo nadoštukavati pa dok ima...Na kraju mi je ispao promjer otprilike 18cm pa sam tako izrezala i podlogu. Višak biskvitne podloge sam zamrznula i iskoristiti ću za neki drugi desert...
Tortu ukrasiti prema želji. Ja sam uz kremu koristila i crispy kuglice od tamne i bijele čokolade...Torta je u originalu bez podloge i tako je još jednostavnija izrada...
Posluživanje
Izvor sa talijanskog bloga...http://www.ariaincucina.com/2016/11/torta-girella-con-ricotta-mascarpone-e.html

Nema komentara:

Objavi komentar