petak, 15. rujna 2017.
Paprike punjene sa karfiolom
Sastojci
6 do 8 manjih roga paprika
350 g ili pola glavice karfiola
2 veće ljutike ili 1 manja glavica crnog luka
4 čena belog luka
2 mala ljuta feferona
1 veća šargarepa
2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna
6 do 8 listova bosiljka
100 g sitnog grape ili cherry paradajza
50 g sitno izrendanog romano ili parmezan sira
150 g krupno izrendane mozzarella sira
po ukusu suvi začin, biber,so
maslinovo ulje
Priprema
1.
Paprike oprati, osušiti i napraviti rez po dužini, ali samo sa jedne strane. Ostaviti drške radi bolje prezentacije jela i prstima izvući semenke i žilice ( ide vrlo lako. Ostaviti ih sa strane.
2.
Karfiol oprati i ocediti od vode. Možete ga nožem iseći što sitnije možete ili samleti u multi praktiku. ( ja sam seckala nožem, pojma nemam u kojoj mi je kutiji multipraktik ) da izgleda kao zrna pirinča. U veći tiganj sipati maslinovo ulje ( ja sam koristila mast ) i zagrejati, dodati sitno iseckanu ljutiku ili crni luk i pržiti dok luk ne omekša, dodati sitno iseckan karfiol i pržiti sve zajedno dok karfiol ne omekša.
3.
Dok se to prži, pripremiti ostalo povrće. Šargarepu očistiti, oprati i iseckati na vrlo sitne kockice. Feferone oprati iočistiti od semenki i žilica i njih sitno iseckati. Beli luk očistiti i iseckati što sitnije možete. Peršun i bosiljak oprati i iseckati sitno.Paradajz, ako koristite onaj sitni grape iseći na 4 dela, ako je krupniji, cherry onda na 8 delova. Kad je karfiol omekšao, dodati svo ovo povrće koje ste iseckali i pržiti vrlo kratko, samo nekoliko minuta, zajedno. Po ukusu dodati suvi začin, biber i so, izmešati i ostaviti da se kratko prohladi. Za to vreme izrendati obe vrste sira i dodati u povrće i sve dobro izmešati da se sir otopi. Ostaviti da se kratko prohladi da se ne pečete dok punite paprike.
4.
Svaku rasečenu papriku iznutra blago posoliti,pobiberiti i preliti sa vrlo malo maslinovog ulja. Uzeti veći pekač u koji mogu da vam stanu sve paprike i blago premazati sa maslinovim uljem. Svaku papriku pažljivo napuniti sa masom od karfiola ( prethodno probajte da li vam je dovoljno soli i bibera ) i staviti u ležeći položaj u pekač. Paprike stavljati jednu do druge. Kad ste završili sa punjenjem blago preliti sa maslinovim uljem i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C. Peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam paprike ne počnu da se smežuraju ili malo omekšaju.
Ostaviti kratko da se prohlade i poslužiti ih tople.Preliti ih sokom iz pekača, koje su paprike ispustile dok su se pekle. Ko voli može da doda i kašiku gustog jogurta, nama nije bilo ništa potrebno, jer su ukusne i bez. Pred služenje posuti sitno iseckanim pešunom i bosiljkom.
6.
Prijatno!!!!
www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar