četvrtak, 28. rujna 2017.
Lesnik torta
Torta iskombinovana za sestrin rodj po njenoj meri, sa punim ukusom pralinastog lesnika i cokolade, kremasta i lagana 🙂 Nadam se da cete uzivati u njoj kao sto smo mi
SASTOJCI
Kora (x2)
4 belanca
80g secera
3 kasike ulja
75g samlevenih pecenih lesnika
1 puna kasika ostrog brasna
1/2 kasicice praska za pecivo
1 kasika secera u prahu
Fil
8 dl mleka
2 pudinga od lesnika ( 80g ukupno)
50 g gustina
2 kasike ostrog brasna
5 zumanaca
70g secera
100g bele cokolade
200g belog eurokrema
100 g samlevenih pecenih lesnika
150ml slatke pavlake
Ganache
150g cokolade noisette
150ml slatke pavlake
PRIPREMA
Prvo pravimo fil
Izmutite zumanca kratko samo da zapene, pa dodajte secer, 200ml mleka, pudinge, gustin i brasno i na kraju jos 200ml mleka. Sve kratko izmutite, samo da se poveze, da bude jednolicna smesa. Ostatak mleka (400ml) stavite da se zagreje. Kad mleko zakuva, sklonite ga sa vatre, dodajte prethodno umucenu smesu i skuvajte gust fil (bice gusci od pudinga) uz neprekidno mesanje. Sklonite sa sporeta, dok je toplo dodajte izrendanu belu cokoladu i eurokrem, izmiksajte kratko samo da se sve lepo poveze i dobijete jednolicnu kremastu smesu, prekrijte prozirnom folijom i stavite na plocice da se hladi dok pravimo kore 😉
Kore
Ugrejte rernu na 170 C.
U jednoj posudi mikserom mekano umutite belanca pa im polako dodajte 1 kasiku secera (od ukupne kolicine secera) i umutite cvrst sneg od belanaca.
U drugoj posudi pomesajte secer i ulje. Dodajte prethodno pomesane suve sastojke( samlevene pecene lesnike, pp i brasno), dobicete jednolicnu smesu kojoj dodate 2 kasike snega od belanaca i promesate da se sve sjedini i bude penastije. I onda pazljivo dodate ostatak snega od belanaca, nezno okrecuci da ne izbijete vazduh iz njih. Izlijete smesu u kalup promera 24cm prethodno oblozen pek papirom i pecete tacno 12min. Pecenu koru pospete sa secerom u prahu i ostavite da se ohladi. Pecete ovakve dve kore.
Nastavak fila
Umutite cvrsto slatku pavlaku. Prvo dodajte filu mlevene lesnike a zatim i slatku pavlaku, kratko samo izmiksajte da se sve poveze, na najmanjoj brzini, i fil je gotov.
Obruc za torte obloziti sa prozirnom folijom ili pek papirom koji ste prethodno namazali margarinom da bi se lepio, staviti na tacnu i redjati kora-fil-kora-fil-ganache 😀 Stavite je u frizider dok pravite ganache.
Ganache
Na pari otopiti cokoladu u slatkoj pavlaci, mesati da ne ostanu delici, sacekati da se malo prohladi, kad je vasem prstu prijatno prilikom umakanja bice i tortici pa je vreme da je prelijete. Ostavite tortu tako prelivenu ganache-om na sobonoj temperaturi nekih 20-ak min pa tek onda stavite u frizider da vam se ne bi ganache “oznojio” zbog razlike u temperaturama 😉
NAPOMENA
Kore su iz savrsenog Annikinog belog rolata, najlepse bele kore, socne, mekane, a postojane, ja ih koristim za razne torte, ovde sam samo zamenila brasno sa lesnicima. Hat ima odlican predlog da se ne peku dve kore vec jedna pa se presece, evo kako ona to radi 😉
Fil je moja modifikacija zutog fila iz Krem torte od Mily. Uvek se njoj, njenim savetima i tortama okrecem kad mi treba wow efekat jer je kod nje sve uvek profi 😉 Pa pogledajte originalni rcp, mozda vam se taj vise svidi 😉
Ako koristite biljnu slatku pavlaku, samo je dobro umutite. Ako koristite mlecnu slatku pavlaku, morate dodati ili kremfix ili zelatin.
Gratis predlog
Ja bih sledeci put posula dno kalupa sa krupnije mlevenim lesnicima pa tek onda nanela smesu i pekla. Tako da kad kora bude gotova i ohladjena, okrenete je, od gore imate te delice lesnika u funkciji onog neceg “za pod zub” 😉 Radila sam to kad sam pravila kinder tortu od MinjeB (koju toplo preporucujem, ona Aleksandra sa puno smajlija u komentarima sam ja 😀 ), i evo kako to izgleda da ne bude zabune 😉
Ako ne znate sta cete sa zumancima, toplo preporucujem da ih utrosite na ovaj nacin 😉 Imacete za troduplu meru, a verujte da je ta prava, ja uvek troduplu pravim jer su toliko zarazni da i ovako ne traju dugo 😉
Prijatno!
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar