četvrtak, 28. rujna 2017.

SMEĐI PUTER KOLAČ.



SASTOJCI
Za tamni dio
• 200 g čokolade za kuvanje
• 60 g putera
• 70 g smeđeg šećera
• 1 kom jaje
• 50 g brašna

Za svijetli dio
• 140 g putera
• 100 g šećera
• 2 kom jaja
• 150 g brašna


 
• 5 g praška za pecivo
• 50 ml mlijeka
• 1 kom vanilin šećer
• po želji ribana korica narandže ili limuna

PRIRPEMA
Istopiti puter i čokoladu i ostaviti da se maaalo ohladi. Sipati šećer i miješati da se šećer istopi.
U čokoladu sipati jaje i mutiti, dodati brašno i miješati da se masa izjednači.
Smjesu sipati u kalup 10x30 cm obložen alu-folijom poravnati i staviti u rernu zagrijanu na 180 C da se zapeče oko 15 min.
Za svijetli dio, puter sobne temperature mutiti sa šećerom i vanilin šećerom da se šećer istopi. Dodavati jedno po jedno jaje muteći neprekidno.


 
Izmiješati brašno i prašak za pecivo pa dodavati u smjesu sa jajima postepeno i naizmjenično sa mlijekom.
Umutiti sve da se masa izjednači.
Izvaditi zapečeni tamni dio iz rerne i sipati svijetli dio, poravnati i vratiti u rernu da se peče do kraja na 160 C oko 30 min ili provjeriti čačkalicom.
Pečen kolač izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi
coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar