ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

KUKURUZNA PITA (ŽDRIBCI)

Ovo je stara pita za koju mnogi ne znaju…Pošto sam ljubiteljica stare hrane odlučila sam se da podjelim s vama recept…nadam se da će vam se svidjeti….

SASTOJCI
150gr sira za pitu
2dl jogurta
4 jaja
1dl mlijeka

150gr kukuruznog brasna i 4-5 kašika pšeničnog
1dl vrhnja ili domace povlake
4-5kasika ulja
1 prasak za pecivo
so po potrebi
1 jufka

PRIPREMA
1. Razvijemo jufku za pitu…Stim što jufku prilikom razvijanja posipamo kukuruznim brašnom i pšeničnim bjelim brašnom…Jufka se obično zamijesi kao za druge slane pite(sirnica,zeljanica,burek…itd)

2. Kad razvijete jufku pustite je da se malo prosusi 10-15min

3. Kad jufka malo šušti dok povlačite ruku preko nje…znači da je dovoljno suha…zatim režete je u kocke oliko je to moguće i ispod te kocke postavite tacnicu ….

4. Zatim pravite jastučiće ne moraju da izgledaju perfekt…

5. Redate u tepsiju kako vam je volja…

6. otprilike kako bi trebao izgledati jastučić…

7. Kad poredate jastučiće pomastite uljem ili maslom..zatim u rernu pa peći oko 45..min

8. Od sira,jaja,mlijeka kukuruznog brašna,pšeničnog brašna,ulja,jogurta,so,praška za pecivo napraviti smjesu za punjenje jastučića…

9. Kad je pečena pita može se zaliti jogurtom i sitno nasjeckanim bjelim lukom ili po zelji samo zaliti vrhnjem i malo maslom…Moja djeca vole da ih jedu sa mileramom i govore da jedu jastučiće….

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar