Ovo je stara pita za koju mnogi ne znaju…Pošto sam ljubiteljica stare hrane odlučila sam se da podjelim s vama recept…nadam se da će vam se svidjeti….
SASTOJCI
150gr sira za pitu
2dl jogurta
4 jaja
1dl mlijeka
150gr kukuruznog brasna i 4-5 kašika pšeničnog
1dl vrhnja ili domace povlake
4-5kasika ulja
1 prasak za pecivo
so po potrebi
1 jufka
PRIPREMA
1. Razvijemo jufku za pitu…Stim što jufku prilikom razvijanja posipamo kukuruznim brašnom i pšeničnim bjelim brašnom…Jufka se obično zamijesi kao za druge slane pite(sirnica,zeljanica,burek…itd)
2. Kad razvijete jufku pustite je da se malo prosusi 10-15min
3. Kad jufka malo šušti dok povlačite ruku preko nje…znači da je dovoljno suha…zatim režete je u kocke oliko je to moguće i ispod te kocke postavite tacnicu ….
4. Zatim pravite jastučiće ne moraju da izgledaju perfekt…
5. Redate u tepsiju kako vam je volja…
6. otprilike kako bi trebao izgledati jastučić…
7. Kad poredate jastučiće pomastite uljem ili maslom..zatim u rernu pa peći oko 45..min
8. Od sira,jaja,mlijeka kukuruznog brašna,pšeničnog brašna,ulja,jogurta,so,praška za pecivo napraviti smjesu za punjenje jastučića…
9. Kad je pečena pita može se zaliti jogurtom i sitno nasjeckanim bjelim lukom ili po zelji samo zaliti vrhnjem i malo maslom…Moja djeca vole da ih jedu sa mileramom i govore da jedu jastučiće….
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar