Svjetska Zdravstvena organizacija počela je savjetovanje protiv jedenja jaja zbog visoke razine kolesterola.
Utvrdili su da su jaja baš kao i avokado i kokosovo ulje, imaju visoku količinu masti ih čini opasnim po naše cjelokupno zdravlje.
Međutim, ubrzo je otkriveno da to nije istina, upravo suprotno, sve ove namirnice su izuzetno zdravstveno korisne i ovdje ćemo
vam pokazati zašto.
Jedno jaje sadrži 180-186mg. holesterola, a jetra može generirati 1000-2000 mg holesterola svaki dan
Evo zašto su jaja tako korisna i zašto ih treba konzumirati redovino:
Jaja su bogata vitaminima A, B6 i E, tiaminom, riboflavinom, folnom kiselinom, željezom, fosforom, selenom, magnezijem i još sa mnogo toga.
Ne postoji mnogo namirnica koje sadrže sve ove hranjive tvari zajedno.
Holesterol
Istina je da jaja sadrže holesterol, ali dobar tipa HDL koji nije opasan za zdravlje. Naprotiv, vrlo je koristan jer pomaže tijelu da proizvodi
vitamin D i razne hormone kao što su testosteron, estrogen i kortizol.
Dobar kolesterol, HDL, ne začepljuje arterije poput lošeg holesterola. Štaviše, on sprečava nakupljanje lošeg holesterola.
Kolin
Jeste li čuli za kolin? To je važan nutrijent koji stimulira razvoj mozga. On je preteča neurotransmitera poznat kao acetilkolina, a bitan je za trudnice jer smanjuje rizik od razvoja abnormalnosti fetusa.
Održava oštar vid
Jaja su vrlo korisna za vid jer sadrže visoku razinu luteina i zeaksantina koji smanjuju rizik od senilne makularne degeneracije i štiti oči od
štetnih UV zraka.
Hrane vaše mišiće
Jaja su izvrstan izvor proteina, samo dva jaja sadrže istu količinu kao komad mesa, minus masti i kiselost.
Hrane vaše kosti
Jaja obiluju vitaminom D i kalcijem, esencijalnim hranjivim tvarima za zdravlje kostiju.
Potiču mršavljenje
Možda ste mislili da jaja treba izbjegavati dok ste na dijeti, ali je sasvim suprotno. Budući da su bogata sa toliko hranjivih tvari koje će učiniti da se
osjećate sitima za duže.
(narodnilijekovi.info)
Nema komentara:
Objavi komentar