Sastojci
prhko tijesto
250 g omekšalog maslaca
125 g šećera u prahu
3 žlice toplog mlijeka
20 g svježeg kvasca
1 jaje
475 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice mješavine začina za medenjake
prstohvat soli
nadjev od maka
9 žlica vašeg omiljenog domaćeg pekmeza :-)
300 g svježe mljevenog maka
100 g Medolino pahuljica
200 g šećera u prahu
2 paketića vanilin šećera
1/2 žličice cimeta
preljev za nadjev od maka
250 ml mlijeka
60 g maslaca
3 žlice svijetlog meda (bagrem, livadni)
1/2 ampulice arome ruma
glazura
50 g tamne čokolade
50 g mliječne čokolade
100 ml slatkog vrhnja
1 žličica maslaca
Priprema
1.
U mlakom mlijeku rastopiti kvasac, pričekati par minuta da se samo trunčicu zapjeni. U međuvremenu umutiti pjenasto maslac sa šećerom u prahu, umiješati razmućeno jaje, sol, uliti pripremljeni kvasac i lagano kuhačom izmiješati smjesu. Prosijati brašno s praškom za pecivo i mješavinom začina za medenjake te umijesiti glatko tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i ostaviti na toplome 30-40 minuta.
2.
Mak po potrebi samljeti u mlinčiću za kavu (sa malo šećera u prahu). Izmiješati mak sa preostalim sastojcima i staviti na stranu.
3.
Na laganoj vatri ugrijati mlijeko i rastopiti med, maslac i aromu ruma.
4.
Lagano premijesiti tijesto bez dodavanja brašna, podijeliti ga na 4 jednaka dijela. Razvaljati prvu koru na silikonskoj podlozi (ili papiru za pečenje) u dimenzijama vašeg lima za pečenje (otprilike 30×30 cm). Lagano prebaciti koru u namašten i pobrašnjen lim, premazati je sa 3 žlice vašeg omiljenog pekmeza/marmelade. Posipati trećinu mješavine od maka i lagano žlicom natopiti toplim preljevom.
5.
Razvaljati drugu koru, prebaciti je preko nadjeva i lagano rukama izravnati da istisnete višak zraka. Po potrebi izbušite mjehure zraka čačkalicom. Tako će vam se kolač ravnomjerno ispeći. Ponoviti postupak nadijevanja makom i preljevom dok ne složite sve slojeve kolača.
6.
Kolač prije pečenja na nekoliko mjesta izbockati čačkalicom. Staviti ga peći u zagrijanu pećnicu (175*C) na cca 40 minuta, pecite ga dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ohladite.
7.
Slatko vrhnje s maslacem ugrijati do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade, izmiješati. Preliti po kolaču… rezati kockice ili rombove tanjim oštrim nožem.
Posluživanje
Uvijek sam htjela žarbo kocke s makom koje nisu krcate marmeladom, koje su sočne, koje se tope u ustima i gdje mak nije preagresivan. Nakon x puta pravljenja klasičnih žarbo kocki s orasima i lješnjacima odlučila sam se na ove. Poigrala sam se filom od maka (prvi puta sam Medolino pahuljice ubacila u ovaj predivan kolač od maka, od onda to često radim), i shvatila sam da treba nešto i popiti da bi bio primamljiv 😉 i zakuhala ovaj aromatičan preljev koji cijelom kolaču daje predivnu sočnost i aromu. I tijesto se zalijepi za fil, nema odvajanja, kolač se ne mrvi… pošto je prije nekoliko dana objavljen u novom broju časopisa Repete, odlučila sam ga i ovdje objaviti za sve one koji ne mogu doći do časopisa. Sa zakašnjenjem, ali vrijedilo je :-) Moja oda maku i omiljenim danima u godini :-)) Uživajte!
Nema komentara:
Objavi komentar