subota, 19. studenoga 2016.

DOMAĆI MASCARPONE SIR. NE MOGU VAM OPISATI TU SREĆU ŠTO SAM USPELA NAPRAVITI MASCARPONE….



Od sada pravim isključivo ovaj domaći mascarpone. Mada, moram da vam priznam,u startu nisam bila sigurna u srećan ishod.

SASTOJCI
Za 250 gr mascarpone sira
500 ml slatke pavlake (vrhnja)
15 ml soka od limuna (to je 1/2 limuna)

PRIRPEMA
Slatku pavlaku “sipati u šerpicu i zagrejati na 80-82 °C. To vam je odprilike kada stavite vrh prsta u pavlaku veoma vreo osećaj ali ne dozvolite da pavlaka provri.

Sipati sok od limuna i još minut na vatri mešati a onda skloniti na stranu.Pokriti sa prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi. Tako ohlađeno staviti u frižider na 24 h.
Sutradan ( biće već malo gušća ) stavite gazu(2-3 sloja) na cediljku i u nju preručite masu i ostaviti da se cedi.

Kada podignete malo gazu, videćete kako se višak cedi. Nemojte nikako da stiskate da se iscedi.
Vratite opet u frižider (zajedno sa vanglicom i cediljkom) na još 24 h.

Kada prođu i tih 24 h, izvadite iz frižidera i maskarpone je spreman za vaš omiljeni desert sa njim kao što je recimo Tiramisu torta ili neki drugi desert

POSLUZIVANJE
Koristila sam pavlaku sa 36 % mlečne masti.
Stvarno je vrlo jednostavno spremiti,samo što se mora čekati 48 h (ali se isplati) pre prve degustacije. Na kraju, kada sam izmerila dobila sam 260 gr mascarpona.

Izvor:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar