Sastojci
500 g svježeg špinata
malo mlijeka
jedna kašika Glatkog brašna Podravka
2 karabataka
malo Vegete
malo Crni papar mljeveni Podravka (biber)
malo Ljuta paprika mljevena Podravka
malo Origano sušeni Podravka
malo ulja
malo bijelog vina
Priprema
1.
Špinat dobro očistiti i ostaviti da stoji na par sati u vodi. Ja začepim odvod na sudoperu i ostavim tako koji sat. Često mijenjati vodu.
2.
Obariti špinat u ključaloj vodi.
3.
Kada je gotovo ocjediti i sitno nasjeckati.
4.
U šerpi zagrijati ulje i dodati mu jednu kašiku brašna te prepržiti kao zapršku. Ubaciti špinat, propržiti i njega malo na brašnu i svo vrijeme miješati. Kada je gotovo, dodavati postepeno mlijeko dok se ne postigne željena gustina.
5.
Na kraju začiniti. Ja samo posolim.
6.
Karabatake dobro začiniti vegetom, paprikom, biberom i origanom te preliti sa malo maslinovog ulja i sa čašicom bijelog vina. Ostaviti da odstoji malo, nekih 15-ak minuta. Ubaciti u rernu i peći na 200 stepeni uz često okretanje.
Posluživanje
Poslužiti jedno sa drugim. Odlična kombinacija.
www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar