četvrtak, 14. rujna 2017.
Vocna torta sa jogurtom
Sastojci
Kora
2 jajeta
1 solja secera (solja=250ml)
1 vrecica Vanilin šećer Dolcela
1/2 male kasike soli
1/2 solje brasna
1 solja kefira
1.5 solja brasna
2 male kasike praska za pecivo
Krema prvi dio
850 g breskvi iz konzerve
700 g grckog jogurta od vanilije
2 vrecice zelatine(vrecica 7g)
1 solja prokuhane vode
1.5 solja secera u prahu
2 vrecice Vanilin šećer Dolcela
1 vrecica slag kreme od vanile***
200 ml mlijeka za slag
Krema drugi dio
400 g malina
700 g grckog jogurta od malina
1.5 solja secera u prahu
1 vrecica Vanilin šećera Dolcela
2 vrecice zelatine (vrecica7g)
1 solja prokuhane vode
1 vrecica slag kreme od vanile
200 ml mlijeka za slag
Ukras i preljev
oko 150 g kupina
oko 100 g borovnica
1 zelatina sa ukusom jagode(vrecica 85g)
4 solje vode
Priprema
1.
Za koru dobro umutiti jaja sa secerom,vanilaom i soli.
Dodati ulje i kefir i miksati samo toliko da se sjedini.Na kraju dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i lagano pomijesajte.
2.
Tepsiju velicine 40x26 cm obloziti papirom za pecenje i saspite pripremljenu smjesu.(Tortu mozete peci i u okruglom kalupu).
3.
Pecite na 180 stepeni 30 minuta ili dok nije peceno ovisno od pecnice.Ostavite koru da se potpuno ohladi.
4.
Dok se kora hladi pripremite filove.
Za filove prvo razmutiti zelatine sa prokuhanom vodom i vanilom i ostaviti da se ohladi.
5.
Ohladjenu koru okrenite na tanjir za toru i stavite obruc za tortu .(ako nemate pravougaoni obruc mozete da ga napravite sa kartonom i aluminijskom folijom).
6.
Za prvi fil napravite slag prema uputama na vrecici i stavite na stranu.
U zdjeli pomijesajte jogurt sa secerom u prahu .Dodajte pripremljen slag i lagano pomijesajte.Na kraju dodajte ohladjenu zelatinu i pomijesajte.Ako je rijetko stavite malo u frizider da se stegne.Ja sam neki dan opet pravila ali sam imala drugaciji jogurt i bilo je dosta rijetko ,ali kada sam stavila u frizider na desetakminuta stegnulo se.
7.
Na koru poredajte breskve i prelijte prvim filom.Stavite tortu u frizider dok pripremate drugi fil.
8.
Za drugi fil ponovite isti postupak kao i sa prvim filom.
Izvadite tortu iz frizidera i prekrijte prvi dio sa malinama.Zatim istresite drugi fil preko malina.
9.
Preko drugogo fila poredajte kupine i borovnice ,malo pritisnite rukom da se zaljepi za fil,pokrijte i ostavite da se stegne nekoliko sati.
10.
Na kraju napravite zelatinu od jagoda,ohladite i prelijte preko torte.Ostavite u frizider najbolje preko noci da se ohladi i stegne. www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar