Sastojci
2 pakovanja lisnatog tijesta
200 gr marcipana
350 gr smrznutih visanja
200 ml soka od visanja ili vode
4 kasike smedjeg secera
1 puding od vanilije
1 jaje
1 kasika mlijeka
secer u prahu za posipanje
Priprema
1.
u serpicu staviti sok od visanja i secer,pustiti da prokuha pa dodati visnje i puding razmucen u dodatnih 50 ml soka.Kuhati na laganoj vatri par minuta neprestano mijesajuci da se zgusne.Ohladiti.
2.
Rernu zagrijati na 180°.Dva pleha obloziti papirom za pecenje.Marzipan podijeliti na 2 dijela i svaki razvaljati izmedju 2 komada prozirne folije na velicinu 12x20 cm.,zatim svaki isjeci na 6 trakica 4x10 sm(marzipan prvo jednom prerezati po duzini pa da dobijete 2 trake 12x10 cm,zatim svaku traku na 3 dijela).lisnato tijesto staviti na radnu podlogu,presjeci ga jednom kroz sredinu (po duzini)zatim svaku traku isjeci na po 6 dijelova tako da od jednog komada lisnatog tijesta dobijete 12 pravougaonika.Na 6 pravougaonika kroz sredinu na 3 mjesta zarezati nozem ili koristiti neki mali sjekac za keksice.Na ostalih 6 na sredinu staviti po trakicu marcipana,na marcipan 2 kasike fila od visanja.Okolicu premazati jajetom malo izmucenim sa kasikom mlijeka,poklopiti lisnatim tijestom koje smo malo zarezali,stisnuti ivice viljuskom i redati na pleh.Isto uraditi i sa svim ostalim tijestom.Premazati ih jajetom odozgo i peci 20-25 minuta da fino porumene.Prohladiti pa posuti secerom u prahu.
coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar