Iako postoji dosta varijacija za ovaj recept ,odlučila sam svoju verziju da podijelim sa vama. Suština je ista ,ukusan ,lagan , neodoljiv i osvježavajući desert....Ma raj za nepce. :) Ljeto 2014. će definitivno ostati u znaku ove predivne poslastice.
Sastojci
KORA OD BJELANJAKA:
· 10 bjelanjaka
· 300 gr šećera
· 1 kaš sok od limuna
FIL:
· 1 l mlijeka
· 4 kom pudinga od vanilije
· 350 gr šećera
· 10 žumanjaka
· 0,5 l vrhnja za šlag
· 300 gr piškota
· voće po želji ( ananas ,banane ,jagode ,višnje , breskve , kivi ,šumsko voće ... itd.)
· 2-3 šlag pjene
Priprema
Mutimo bjelanjke sa 300gr šećera i sokom od limuna ili jabučnim octom.
Kada smo izradili bjelanjke ,istresemo ih na veliki lim koji smo prethodno obložili papirom za pečenje.
Stavimo peći na 150°C oko 1h.
Nakon 1h isključimo rernu ,i ostavimo da se kora u njoh ohladi.
Kad je kora gotova ,odvojimo od nje pek papir te je presječemo na dva dijela.
Razmutimo 4 pudinga sa šećerom, malo mlijeka i razmućenim žumanjcima. Ostatak mlijeka od 1l stavimo da prokuha.
U ključalo mlijeko sipamo pripremljen puding te kuhamo dok se ne zgusne.
Kad je gotovo,ostavimo da se
ohladi.
Hladan puding kratko izmutimo mikserom te u njega dodamo prethodno izmućeno vrhnje za šlag.
Šlag dodajemo kašiku po kašiku u puding i lagano miksamo.
Pripremimo voće po želji. (banane ,breskve ,ananas ,višnje , jagode ,šumsko voće ,kivi ... )
REDOSLIJED SLAGANJA:
1. Kora , 2. Fil , 3. Voće , 4. Fil , 5. Red piškota , 6. Fil , 7. Voće , 8. Fil , 9. Kora , 10. Voće , 11. Fil , 12. Šlag
coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar