Sastojci 4 osobe
1,6 kg škampi
5 dag celerova korijena
1 žlica Hrena Podravka
1 žlica Senfa estragon Podravka
2 dl slatkog vrhnja
1 dl maslinovog ulja
1 dl bijelog vina
sok od jednog limuna
sol
kapari
par listova bosiljka
Priprema
1.
U velikoj dubokoj tavi na ugrijanom maslinovom ulju nakratko ćemo zagrijati škampe, dodati ćemo naribani korijen celera, nakapati limunovim sokom, bijelim vinom i popirjati oko 5 minuta.
2.
Škampima dodamo listove bosiljka, žlicu hrena, senf, umutimo slatko vrhnje, začinimo solju, paprom, sjeckanim peršinom, prokuhamo 10 minuta.
Posluživanje
Poslužimo toplo.
Savjet
U umak možete dodati i poriluk narezan na kolutove. Znate li da su hren Egipćani i Grci koristili kao začin i ljekovitu biljku a na rimskim se stolovima nalazio uz sol i papar. Spominje ga i Plinije Stariji u svom Prirodoslovlju. Danas je u svjetskim kuhinjama u širokoj primjeni.
www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar