četvrtak, 29. prosinca 2016.

MULTIPLA SKLEROZA, UZROCI I PRIRODNO LIJEČENJE

Kad već samo čujemo tu riječ, postane nam tjeskobno jer znamo da su posljedice te bolesti kobne. Bolest nastaje polako, a pojavi se neprimjetno.

Ljudi, osobito oni koji nisu bijele rase, koji žive od prirodnih proizvoda, ne znaju za multiplu sklerozu. Ona se, dakle, smatra bolešću civiliziranih zemalja, pa je možemo ubrajati među bolesti civilizacije.

Pravi uzrok

Razumljivo je da slično kao što tražimo uzroke drugim bolestima, tražimo također uzroke M. S. (kako skraćeno nazivamo tu bolest). Na žalost, nauka još do danas nije otkrila pravi uzrok M. S. Pretpostavlja se da bolest izaziva nepoznat uzročnik kojega još nisu mogli dokazati. Drže da nedostatak tvari važnih za život pomaže uzročniku da postane aktivnim.

Znaci (simptomi)

Okolnost da znaci bolesti nisu uvijek jednaki, može u početku bolesti dovesti do krive dijagnoze. Jedan od početnih znakova je češće gubljenje refleksa trbušne stijenke. Prilično pouzdan dijagnostički znak je oštećenje vidnog živca. U tom slučaju liječnik za bolesti očiju (okulist) vidi na očnoj pozadini izblijeđenje na mjestu ulaska vidnog živca.

Spoznali su da je M. S. postepena bolest centralnoga živčanog sustava. Rijetko se javlja prije dvadesete ili poslije četrdesete godine života. Bolest izbije u žena često poslije poroda, dok je u muškaraca izazivaju nezgode, ili zanemarene zarazne bolesti. Među početne simptome ubrajamo također poremećaje senzibilnih živaca, najprije na nogama. Bolesnik ima osjećaj da hoda po vati. Upravo zato se na neravnom zemljištu spotiče.

Poslije tih početnih smetnji u senzibilnom živčevlju, pojave se smetnje i u pokretnom mišićju, i to kao hromost ili uzetost. Poslije određenog vremena počne bolesnik pri hodu vući noge za sobom. Ovisno o mjestu žarišta bolesti zahvaćene su noge i donji dio tijela, ili ruke od ramena i šake, a katkad i žvakaći mišići i mišići lica.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Vrlo je zlo kad bolest zahvati crijevne mišiće i mišić zatvarač mokraćnog mjehura (musculus sfineter vesicae urinalis) tako da bude uzet (paraliziran). Može biti zahvaćeno i mtšićje usta i glasnice, pa govor postane nejasan, tj. nerazumljiv. Nema uvijek bolova, a vrlo rijetko su jaki. Ne znamo zašto se često za vrijeme bolesti opće tjelesno stanje poboljša ili pak pogorša.

Bolest se može vući dugo godina, pa stoga M. S. zahtijeva od bolesnika, njegovatelja i rodbine veliko strpljenje i unutrašnju živčanu snagu. Važno je da se bolest počne liječiti na vrijeme, jer samo tako postižemo željeni uspjeh.

Prirodno liječenje

Postupak broj 1. M. S. se liječi dijetom, a približno je takva kakvu je uveo Dr Evers. Još prije nego je bila poznata metoda Dr Eversa, bilo je jasno da hrana mora biti takva kakvu jedu primitivni narodi koji tu bolest ne poznaju. Hrana mora biti pretežno prijesna, a od kuhanog povrća jedemo samo ono koje ne možemo jesti sirovo.

Nepolirana riža sa svježim kravljim sirom i hrenom, uz tanjur salate treba da bude temeljni obrok. Sirova jaja možemo jesti samo iznimno. Meso brišemo s jelovnika, a zamjenjujemo ga mlijekom i sojinom bjelančevinom. Proizvode od biljnog brašna također brišemo iz jelovnika, a nadomještamo ih pšenicom, rižom i ječmom, koje pripremamo kao i rižu.

Treba jesti malo kruha, i to samo od crnog brašna (Grahamov) i krekere. Otpadaju također sve konzerve. Možemo jesti voće koje biramo prema godišnjem doba. Jedemo ga svježe ili kao Bircherovu kašu (pire). Jedino slatko jelo koje možemo jesti jesu med i grožđani šećer. Možemo jesti rozine (cvebe) i grožđe.

Postupak broj 2. Podražajno liječenje po Baunscheidovoj, ili kineskoj odvodnoj metodi vršimo na leđima. Najprije obradimo gornju polovicu, a poslije 10 dana donju polovicu leđa. Postupak ponovimo za, približno, 20 dana, opet najprije gornji, pa zatim donji dio leđa. To ponovimo i treći puta tako da smo odvodnu metodu proveli u svemu šest puta. Time postižemo poboljšanje koje bolesničkom ishranom ne postižemo ni za godinu dana.

Postupak broj 3. Danas postoji još jedan način liječenja koji prije nije bio poznat, a to je liječenje svježim hormonima. Protiv dječje paralize (uzetosti) upotrebljavaju svježa muda zdravoga bika. Sa muda odstrane kožu, unutrašnjost zdrobe nožem ili mikserom, pa dobivenu masu krepko umasiraju duž kralješnice od zatiljka do trtične kosti. Tako treba raditi jedanput tjedno, uvečer i idući dan ujutro. Preko noći mora zdrobljeni materijal biti na hladnom.

izvor:narodnilijek.com

Nema komentara:

Objavi komentar