petak, 30. prosinca 2016.

ČOKOLADNA TORTA PRAVLJENA JEDNOM DRAGOM DEČAKU ZA RODJENDAN. FINA, KREMASTA I SOČNA, SA DVA ČOKOLADNA KREMA I MEKIM BISKVITIMA.

Sastojci za I u III koru – peku se 2 – pleh dimenzija 35 x 25 cm:

14 belanaca
14 kašika šećera
14 kašika oraha
2 praška za pecivo ( 20 gr )
4 kašike brašna
Kora II:

5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike kakaoa
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
3 kašike hladne vode
Krem I:

300 ml slatke pavlake
200 gr čokolade
Krem II:

14 žumanaca
14 kašika šećera
200 gr čokolade
250 gr margarina
150 gr šećera u prahu
Još:

200 ml slatke pavlake
Sirup:

200 ml vode
10 kašika šećera

Priprema:

Prvo pravimo prvi fil.

Zagrejati slatku pavlaku do tačke vrenja ali da ne provri.

Dodamo izlomljenu čokoladu i mešamo dok se sve ne otopi i sjedini.

Ostavimo da se ohladi pa stavimo u frižider još sat vremena.

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Ulupati belanca i kada zapene dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije jak šne.

Zatim dodati orahe, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom.

Istresti celu smesu u obložen pleh, poravnati i staviti da se peče pa smanjiti temperaturu na 180 stepeni.

Peći izmedju 15 i 20 minuta.

Postupak ponoviti još jednom.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Za treću koru umutiti penasto belanca, postepeno dodavati šećer i umutiti jaku penu.

Zatim dodati hladnu vodu i mutiti.

Zatim jedno po jedno žumance , odmah i ulje.

Na kraju dodajemo brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjedninimo varjačom ili žicom.

U isti pleh u kojem su se pekle prethodne dve kore stavljamo papir i istresamo celu smesu i stavljamo da se peče na 180 stepeni oko 25 minuta.

Dok se kore peku kuvamo sirup. Pomešamo vodu i šećer i neke 2 – 3 minute ostavljamo da vri, pa sklanjamo da se hladi.

Ulupati žumanca koja su preostala od kora sa šećerom odmah u šerpi u kojoj će se kuvati tako da ta šerpa može ručkama da ” legne ” na veću šerpu u koju sipamo ” sa dva prsta ” vode.

Kuvamo tako na pari oko 15 minuta pa dodajemo izlomljenu čokoladu, mešamo dok se ne otopi i sklonimo da se hladi.

Kada se ohladilo ulupamo margarin sa šećerom u prahu. Margarin mora da je sobne temperature da se lepo umuti pa dodajemo ohladjeni fil.

Fil koji nam je bio u frižideru izvadimo i umutimo i njega mikserom.

Slatku pavlaku takodje umutimo, ali ne previše da se ne stvrdne ( ali i tu ima rešenja, samo dodate malo mleka i opet umutite ).

Prvu koru malo isprskamo sirupom, otprilike 3 kašike, sačekamo da upije pa premažemo filom koji je tvrdji, pa mekšim i odgore tanak sloj slatke pavlake, tj pola.

Stavimo drugu koru, nju isprskamo sa sirupom tako da nam preostane samo 3 kašike za treću koru.

Nanesemo opet čvršći pa mekši fil i ostatak slatke pavlake.

Stavimo treću koru poprskamo ostatkom sirupa.

Na kraju umutimo ostatke filova i premažemo celu tortu.

Dekoracija po izboru i ostavljanje tortu da odstoji i sjedine se ukusi barem nekoliko sati, najbolje sutradan.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar