subota, 1. travnja 2017.

VODENA TORTA

SASTOJCI:
Biskvit:
• 6 jaja
• 450 gr secera
• 15 zlica vode
• 300 gr glatkoga brasna
• 1 i pol prasak za pecivo
• 150 gr mljevenih oraha
• 1 naranca (korica)




Krema by Mignonne
• 250 gr maslaca
• 200 gr secera u prahu
• 100 gr cokolade



• 2 jaja




Krema by Monchi
• 300 gr mascarponea
• 200 ml slatkoga vrhnja
• 1 vanil secer
• 200 gr bijele cokolade
• 1 naranca korica

Cokoladna glazura
• 150 gr cokolade
• 4 zlice ulja

Preljev za kore
• 1 naranca sok
• 2-3 zlice secera

PRIPREMA:
1. Cvrsto umutiti 6 bjelanjaka i zatim im polako dodati 450 gr secera.
2. Nakon toga u smjesu dodati 6 zumanjaka, jedno po jedno.
3. Umijesati 15 zlica vode (sobne temperature) i brasno izmijesano s praskom za pecivo.
4. Na kraju lagano dodati mljevene orahe i koricu narance.
5. Dno vecega pleha ili kalupa za torte prekriti papirom za pecenje, a rubove namastiti i pobrasniti.
6. Zagrijati pecnicu i peci kolac 10-ak minuta na temperaturi 180-200 C (ovisno o pecnici). Nakon toga temperaturu smanjiti na 160 C i kolac peci jos 30-40 minuta.
7. Kolac se pece dugo jer je velik. Idealno ga je ostaviti u plehu preko noci da se polako hladi.
8. Sutradan ga izrezati na 3 kore. Prije mazanja preliti ih preljevom.

PRELJEV za kore: kuhati sok 1 narance sa secerom dok se ne dobije malo gusci sirup. Ohladiti ga i njime “pospricati” kore.

KREMA:
1. Pjenasto izmijesati maslac sa secerom u prahu. Polako dodati 2 zumanjka.
2. Rastopiti cokoladu i ostaviti ju da se malo ohladi. Zatim ju umijesati u kremu.
3. Na kraju u sve lagano umijesati



snijeg od 2 bjelanjka.
4. Kremu malo ohladiti.
5. Otopiti bijelu cokoladu i ostaviti da se lagano ohladi. Izmijesati mascarpone sa slatkim vrhnjem i u smjesu dodati rastopljenu bijelu cokoladu.

Napomena: paziti da se mascarpone sa slatkim vrhnjem ne mijesa predugo kako smjesa ne bi postala suvise tecna. Vrlo je bitna i kvaliteta bijele cokolade buduci da je rijec o secernoj masi koja se brzo hladi i dosta je tvrda (najbolje ju je otopljenu najprije malo izmijesati mikserom, pa u nju polako dodavati smjesu vec izmiksanog mascarponea sa slatkim vrhnjem).

6. U gotovu kremu dodati naribanu koricu jedne velike narance.
7. Kremu dobro ohladiti u frizideru.
8. Donju koru premazati cokoladnom kremom (jer je malo cvrsca), a gornju koru, kao i cijelu tortu bijelom mascarpone kremom.
9. Na vrh staviti cokoladnu glazuru (prema vasem omiljenom receptu).
10. Kolac je najbolji kada odstoji u frizideru preko noci.
coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar