subota, 22. travnja 2017.

GRETA GARBO TORTA






Sastojci
BISKVIT:
12 bjelanjaka(ako su veća ili 15 manjih)
10 žlica šećera
4 žlice oštrog bašna(vrhom pune)
250g mljevenih oraha



1.premaz:
120g šećera
50g maslaca
2.premaz:
100g čokolade za kuhanje
60g maslaca




FIL:
12 žumanjaka(ili 15)
10 žlica šećera
1 vanili šećer
250g maslaca
DEKORACIJA:
1/2 litre vrhnja za šlag sa m.m.
Priprema
1.
Mikserom izmiješati bjelanjke i šećer,a zatim žlicom umiješati brašno i orahe.
Peći na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta u velikoj tepsiji od pećnice koju smo obložili papirom za pečenje.
Kad se kora ohladi prerezati je na tri trake uzduž.
2.
1. premaz:
Otopiti šećer u posudi debljeg dna.Kad postignemo lijepu karamel boju ,smanjiti vatru i dodati maslac da se otopi.Miješati kratko dok ne dobijemo finu karamel kremu.
Dok je karamel još vruć TANKO premazati sve tri kore.Raditi brzo jer se brzo stiska.Premaz ne smije biti debeo.Nakon što se stisne možemo ga malo istuckati po površini da se torta bolje reže.
Drugi način je da tanko izlijemo karamel na papir za pečenje,a onda ga kad se ohladi usitnimo i posipamo po korama.Ako ima viška možemo ga iskoristiti i kao dekoraciju.
Ovaj karamel daje torti posebnu draž.
3.
2.premaz:
Otopiti čokoladu sa maslacem.Pustiti neka se malo ohladi,a onda premazati preko karamela.
Moja je preporuka ostaviti kore sa premazima na hladno da se čokolada što više stisne prije dodavanja kreme jer se inače pomiješa sa kremom.
4.
FIL:
Na pari kuhamo žumajke i šećer dok se krema ne zgusne.Miješati pjenjačom.
U malo mlaku kremu dodati izrađeni maslac i sve dobro sjediniti.
Ja kremu radim dok mi se biskvit peče jer je dobro da se u frižideru stisne kako bi bila lijepo maziva,a da se ne cijedi sa torte.Ako se to ipak dogodi tortu prije dekoriranja dobro ohladiti i kremu ako klizi špatulom vratiti na biskvit.
5.
Kremu dodamo na sve tri kore.Kore složimo jednu na drugu i premažemo je sa kremom sve okolo.
Za dekoraciju sam koristila tučeno slatko vrhnje sa mliječnom masti i čini mi se da je odličan kontrast slatkoći torte i da je tortu osvježilo.
www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar