440 gr brokolija
2 kašike maslinovog ulja
2-3 čena belog luka
1/2 kašičice tucane ljute paprike
malo soli
2 čaše belog vina
za varijantu sa pastom:
280 gr paste/testenine
po želji rendani parmezan (ili rendani tofu)
po ukusu maslinovo ulje i ljuta papričica
malo pavlake za kuvanje (neobavezno)
Priprema
1.
Brokoli oprati i iskidati na cvetiće. Beli luk očistiti i iseckati na listiće. U posudi zagrejati ulje i dodati beli luk i brokoli. Sotirati (dinstati) dok beli luk ne porumeni, pa uliti vino i dinstati napola poklopljeno nekih 8-10 minuta dok brokoli ne omekša, a tečnost skoro skroz ispari. Po potrebi dodati u toku dinstanja i malo vode.
2.
Presuti brokoli u toplu činiju i poslužiti kao prilog. Odličan je uz grilovanu ribu!
3.
Daljom obradom, od ovako spremljenog dinstanog brokolija može se napraviti
odličan umak za pastu/testeninu!
4.
Skuvati pastu (ja sam imala linguine sa crvenim vinom) i procediti je. Sačuvati par kašika vode u kojoj se pasta kuvala da se kasnije doda u umak/sos.
5.
Omekšali brokoli prebaciti u blender ili ga štapnim mikserom ispasirati. Vratiti ga ponovo u sud u kome je dinstan, uliti par kašika vode u kojoj se kuvala testenina i sve malo prokuvati. Može se dodati i malo pavlake za kuvanje ako se želi kremasti umak, ja nisam.
6.
U umak dodati oceđenu pastu, preliti sa malo maslinovog ulja, promešati i odmah toplo poslužiti.
7.
Po želji odozgo posuti rendanim parmezanom i ljutom tucanom paprikom. Uživati u ovom jednostavnom jelu uz čašicu vina. Ideja - CDKitchen
/www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar