nedjelja, 23. travnja 2017.

Francuska pita.



Ovaj desert je sa sastojcima i načinom pripreme vrlo jednostavan.
Sastojci
žuti biskvit -
150 g margarina - 150 g šećera - 150 g brašna - 7 žumanjaka - pola praška za pecivo - 1 vanilij šećer

crni biskvit -
7 bjelanjaka - 150 g šećera - 150 g oraha - 100 g čokolade za kuhanje - pola praška za pecivo

glazura -
100 g čokolade za kuhanje - 50 g margarina - 3 kašike vode - 3 kašike ulja

Priprema
- u dvije posude za miješanje razdvojiti žumanjke od bjelanjaka



- u posudu sa žumanjcima dodati šećer,vanilij šećer i sve izmješati
- dodati margarin, ponovo mješati
- prašak za pecivo izmješati sa brašnom
- potom sastaviti i izmješati sa tjestom
- za crnu koru u bjelanjke dodati šećer i izmješati do pjenušanja
- u orahe umiješati prašak za pecivo
- orahe dodati u šlag i sve ručno izmješati
- dodati rastopljenu čokoladu i sve ponovo ručno izmješati
- tepsiju za pečenje namazati maslacem i posuti sa malo brašna
- prvo izliti tjesto za žutu koru potom za crnu
- peći u zagrijanoj pećnici na 160°C oko 40 min.
- kolač malo ohladiti
- za preliv rastopiti



margarin,dodati 3 kašike vode,3 kašike i 100 g čokolade za kuhanje
- preliti kolač sa čokoladnom glazurom
- posuti malo mljevenih oraha
uspješnu pripremu vam želim
coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar