![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixMDX52kx805TKWH7MxyYdoNOe3jN8ZizJioI-St_25RHE1OJxS9heloEattt3NRUgVXJF5tkdhYl18c_L9VquM1vBnfbArGOVZS46G9UX3npj9F5HUj2qOWqRG_Ji7btrCqbb6rEWFyKT/s640/17800112_1849565251964543_7229148959487887901_n.jpg)
Ekleri sa šlagom i savršenim prelivom od čokolade čine ovaj desert tako jednostavnim i drugačijim od drugih torti i kolača.
Potrebno je:
220 ml hladne vode
1 prstohvat soli
120 gr margarina
200 gr mekog brašna
5 jaja
1 kesica praška za pecivo
300 ml slatke pavlake
1 kesica vanilinog šećera
Preliv:
100 gr čokolade za kuhanje
50 gr margarina
Priprema :
1
Pripremite tijesto: stavite na šporet posudu sa vodom i margarinom sa prstohvatom soli, neka se otopi na srednjoj temperaturi . Kada voda prokuha i margarin se otopi, smanjite temperaturu i dodajte brašno. Neprekidno miješajte varjačom smjesu od brašna cca 5 minuta sve dok se smjesa ne odvoji od posude i formira se lopta . Ukuhano tijesto ostavite da se hladi.
2
Kada se tijesto dovoljno ohladi, dodajte jaja, jedno po jedno sa praškom za pecivo uz stalno miješanje mikserom sve dok masa ne postane ujednačena i kompaktna bez grudvica. Pleh od šporeta obložite masnim pek papirom, špric za tulumbe napunite smjesom i istiskajte smjesu na pleh u maslo dužem obliku nego što su tulumbe. Zagrijte rernu na 200’C i pecite eklere do 10 minuta da lijepo porumene, paziti da ne zagore.
3
Eklere izvaditi iz šporeta, svaki ekler lagano preseći uzduž da se dobiju dve polutke, poređati ih ponovo na pleh i vratiti nazad da se dopeći još 5 minuta.
4
Gotove eklere izvaditi iz sporeta i ostaviti da se ohlade. Zatim pripremiti fil, u posudu umutiti slatku pavlaku sa vanilinim secerom. Na tihoj vatri otopiti cokoladu sa margarinom.
5
Finalni postupak Na jednu polovinu testa eklera pomocu sprica ispuniti umucenom pavlakom, poklopiti drugom polovinom eklera. Eklere ispunjene filom, dekorisati ih po vrhu otopljenom cokoladom.
Nema komentara:
Objavi komentar