Tijesto:
4 solje (mjera 2.5 dl) brasna
3 dl tople vode
2 i pol kasikice suhog kvasca
2 kasike maslinovog ulja
1 kasikica soli
1 kasikica secera
po volji sunka,sir ,gljive ili sta vi najvise volite
Sos za pizzu:
1 limenka pasiranog paradajza ili na kockice
2 cena cesnjaka
1 kasika maslinovog ulja
1 kasika paradajz pire(koncentrat)
po volji vegeta,biber,origano,timijan,ruzmarin
PRIPREMA
1.
Ako radite sa suhim kvascem, pomjesajte sve sastojke zajedno
2.
i mjesite tijesto oko 10 min. na manjoj brzini ili rukom ako nemate
3.
masinu.
4.
Kada ste umjesili dodajte jos par kapi ulja na loptu od tijesta,
5.
posudu prekrijte prozirnom folijom ili krpom i stavite na toplo da
6.
se dize oko 30 min.Ja stavim u toplu rernu da se dize.
7.
Dok se tijesto dize pripremite sos tako sto cete paradajz,
8.
cesnjak, maslinovo ulje i ostale sastojke staviti u manju serpicu
9.
i kuhati na laganoj vatri oko 10 min.
10.
Isto tako pripremite salamu, sir, gljive i sastojke koje cete stavljati
11.
na pizzu
12.
Kada je tijesto udvostrucilo volumen, lagano premjesite i istresite
13.
na radnu povrsinu.Od ove kolicine tjesta dobit cete jednu veliku
14.
kockastu pizzu(velika tepsija od stednjaka) i jednu okruglu, tepsija
15.
sa rupama za peci pizzu.
16.
Uzmite pek papir i stavite malo ulja na njega, stavite tjesto i lagano
17.
ga sirite dlanovima, od sredine prema kraju, tako da cete dobiti
18.
tijesto koje je tanko u sredini, a malo deblje na krajevima.Znaci
19.
necete koristiti oklagiju.Tijesto je tako divno mekano i lako
20.
se rasteze sto me je najvise odusevilo, a kad se ispece u isto
21.
vrijeme izvana hrskavo a unutra meko.
22.
Tako razvuceno tijesto premazite sosom, stavite rendani sir, salamu,
23.
gljive, masline ili sta vec zelite.
24.
Pecite na najvecoj mogucoj temperaturi koju vasa pecnica ima, a
25.
prije nego sto stavite pizzu morate dobro ugrijati pecnicu.
26.
Nema komentara:
Objavi komentar