ponedjeljak, 5. veljače 2018.
Grah na BOSANSKI NAČIN…Ovo morate probati…
Grah stvarno rijetko kuham, uvijek to prepuštam mami ili svekrvi. Ovo je njihov recept, ali u mojoj izvedbi za vas, jednako mlade domaćice poput mene koje ste u potrazi za onim domaćim starinskim receptom, za kojeg je potrebno samo malo ljubavi.Grah nazivaju superhranom jer posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij.
Predstavlja odličan izvor bjelančevina, ima malo masti i ne sadrži one zasićene kao ni kolesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.Grah ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti i oboljeli od celijakije.Grah po domaćiRecept za grah varivo kako ga kuhaju naše mame i bake.Sastojci:0.5 l grahavoda1 crveni lukkobasica šunka, slanina…1 mrkvališće peršina pastrnjak može i bez njega 1 krumpir oko 1 dcl ulja 1 režanj češnjaka 1 žlica crvene paprike 3 žlice brašna sol papar
Priprema:Večer prije grah namočite u oko 2 l vode. (kažu da zbog ovog manje nadima) Sutradan ga prvo skuhajte u 2.5 l hladne vode samo dok ne prokuha, zatim tu vodu bacite, na grah nalijte 3 l vruće vode i stavite da se kuha.Odmah dodajte 1 nasjeckani crveni luk i suhomesnato po želji. Posolite i popaprite.Kada prokuha dodajte narezanu mrkvu, peršin, pastrnjak i krumpir. Nastavite kuhati na jakoj vatri najmanje oko sat vremena, sve dok grah ne omekša. Kada je grah kuhan, napravite zapršku tako da u posebnom loncu na ulju popržite nasjeckani češnjak samo da zamiriši, na to dodate brašno i popržite ga. Zatim nadolijte malo vruće vode, dodate crvenu papriku, promiješate i umutite u grah. Kuhajte još nekoliko minuta.Ako vam zaprška smeta možete samo zamutiti malo brašna, soli i mlake vode, pa to umutiti u grah do željene gustoće. Netko umuti i malo paradajz sosa.Na kraju grah probajte, ukoliko treba dosolite i uživajte.Napomena:Uvijek svi kuhaju pola litre graha. To je dovoljno za jedan veliki lonac.U grah po želji možete nadodati i korijen peršina, celer, češnjak, lovorov list ili vegetu.Izvor: dominantno.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar