utorak, 6. veljače 2018.
Karamel cheesecake
Sastojci
150 g. plazma keksa ili integralnog keksa tipa Digestive
50 g. istopljenog maslaca
krem
900 g. krem sira tipa Philadelphia, ABC…
200 g. kisele pavlake
170 g. šećera
2 vanilin šećera
4 kom. jaja
1 konzervica 397 g. dulce de leche
ili 400 g. domaćeg karamela OVDE JE RECEPT
Priprema
OVDE JE UPUTSTVO kako da od slatkog kondenzovanog mleka dobijete karamel – dulce de leche.
.
Istopiti maslac i izmešati sa mlevenim keksom sa šećerom. Smesu istresti u kalup prečnika 22 cm. i izravnati je i utisnuti. Ostaviti u frižider dok se ne pripremi krem.
Krem sir, šećer i vanilin šećer lagano umutiti mikserom, dodati i kiselu pavlaku pa sve zajedno izmešati.
U smesu dodavati jaja jedno po jedno, znači dodamo jedno jaje, izmešamo lagano da se sjedini smesa, tek onda dodati drugo, ponoviti postupak i tako redom. Mutiti stalno umerenom brzinom miksera.
Od ove smese odvojiti 200 g. i izmešati sa karamelom.
Žutu smesu rasporediti u kalup preko podloge od keksa, napraviti udubljenja i u njih sipati karamel smesu. Malo kašikom blago sve izmešati, samo u dva, tri poteza.
Na kraju samo malo izravnati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 1 sat. Ostaviti da se dobro ohladi, najmanje nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći, da se krem stabilizuje i stegne i da se sjedine ukusi.
NAPOMENA
– kod izrade pečenih čizkejkova tokom pečenja smesa raste i tokom hlađenja može doći do “pucanja” površine. Nemam univerzalni recept kako to potpuno izbeći, osnovno je da se peče na ne baš visokim temperaturama i da se prvo hladi lagano na sobnoj temperaturi da bi kolač postepeno i rastao i tokom postepenog hlađenja lagano padao. Ako i pukne malo nije nikakva katastrofa. (maminajela.com)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar