ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

Tart sa tikvicama i sirom



Znala sam da će da bude dobro, ali nisam znala da će da bude ovoliko dobro!

Sastojci
za testo:
200 gr putera
170 gr brašna
malo soli
80 gr hladne vode
jaje za premazivanje
za nadev:
2 tamno-zelene tikvice (cukini)
malo soli
100 gr plavog sira (kod mene je gorgonzola)
200 gr sitnog posnog sira (Ella)
par listića žalfije
malo maslinovog ulja

Priprema
1.
Napraviti brzo lisnato testo od datih mera a po Peginom receptu i ostaviti ga sat-dva u frižideru da odmori.
Testo podeliti na dva jednaka dela i svaki rastanjiti na papiru za pečenje na pravougaonik dimenzija 25×19 cm. Oštrim nožem malo zaseći testo u dubinu okolo svih ivica na 2 cm od kraja, paziti da se de iseče skroz! Isto uraditi sa drugim komadom testa, pa oba ostaviti na hladno dok se sprema nadev.

2.
Tikvice iseći tanko na dugačke listove (ja imam neki ruski nož za rezanje kupusa ribanca, može da posluži i širi nož za ljuštenje povrća ako su tikvice uže). Minimalno ih posoliti.
Plavi sir (gorgonzolu) izgnječiti, dodati joj posni sir i sve dobro izmešati. Ne soliti, gorgonzola je prilično slana! Plavi sir se može zameniti fetom.



3.
Oba testa izvaditi iz frižidera i sa papirom prebaciti u veliki pleh od šporeta. Uski spoljni rub testa premazati umućenim jajetom, a na unutrašnji deo naneti masu od sira i razmazati je, pazeći da se ne pokrije rez u testu, jer onda neće rub da se odvoji i naraste. Isto uradti sa drugim delom testa.
Preko sira složiti tikvice tako što će se presaviti svaka na pola, pa preko nje složiti sledeća isto presavijena. Poslednja je presavijena na unutra sa obe strane (jasnije je kada se pogleda slika).

4.
Rernu zagrejati na 200°C i peći oba tarta 25-30 minuta dok rubovi lepo ne porumene. Pet minuta pred kraj preko tikvica pobacati listove žalfije namočene u maslinovo ulje i dopeći tart.

5.
Pečeni tart po želji nakapati sa još malo maslinovog ulja, par minuta prohladiti i poslužiti.

6.
Pravila sam pola mere za nas dvoje (od 230 gr domaćeg brzog lisnatog testa), bilo nam je sasvim dovoljno za ručak uz malo vina.
Kombinovala sam ovaj sa ovim receptom..

Nema komentara:

Objavi komentar