Sastojci
za biskvit
5 kom jaja
150 g putera sobne temperature
150 g šećera
250 g brašna
1 kom Prašak za pecivo Docela
1 kom Vanilin šećer Dolcela
od 1/2 limuna ribana korica
2 kašike kakaa u prahu Dolcela
još
500 g svježih šljiva
2 kašike šećera
1 kašičica Cimeta u prahu Podravka
Priprema
1.
Šljive oprati, isjeći na 4 dijela uzduž i odvojiti od koštice. Posuti šećerom i cimetom i izmiješati.
2.
Bjelanca odvojiti od žumanaca pa ih umutiti u čvrst snijeg
3.
Puter sobne temperature umutiti sa šećerom, dodati vanilin šećer, ribanu koricu limuna i žumanca pa i njih dobro umutiti
4.
U smjesu sa žumancima dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, naizmjenično sa umućenim bjelancima, postepeno i miješati kašikom, polako odozdo prema gore da se masa sjedini
5.
U 1/2 smjese umiješati kakao i sipati u kalup obložen papirom za pečenje, poravnati i preko premazati svijetli dio smjese
6.
Šljive stavljati i malo ih utisnuti u tijesto
7.
Peći na 200 C da fino porumeni
8.
Pečen kolač ohladiti prije služenja
Nema komentara:
Objavi komentar